Zwolle, 12 augustus 2024 - Urenlang door vacatures scrollen, op zoek naar een baan die bij je past? Bij energiebedrijf Zonneplan is dat niet langer nodig. Zonneplan introduceert namelijk AI-assistent Kiki op haar nieuwe vacaturewebsite. Aan de hand van je Linkedin-profiel of eigen input zoekt Kiki zelfstandig vacatures die bij je achtergrond en interesses passen. “De kans dat je solliciteert op een baan die echt bij je past, wordt dankzij AI vele malen groter.”
Nu al vaker negatieve stroomprijs dan in 2023Zwolle, 9 augustus 2024 - Steeds vaker krijgen afnemers geld toe om stroom te gebruiken. Dit jaar (tot en met afgelopen vrijdag) was de stroomprijs al 326 uur negatief. Daarmee is het record van 316 uur in 2023 nu al verbroken, zo meldt energiebedrijf Zonneplan. Dat wil overigens niet zeggen dat consumenten telkens geld toe krijgen voor hun verbruik en evenmin dat zonnepanelenbezitters moeten betalen op die momenten. Door de energiebelasting was de ‘all-in prijs’ pas zeven keer negatief.
Overschot aan zonnestroom: EV-rijder krijgt geld toe voor opgeladen accuZwolle, 6 augustus 2024 - Een onverwacht zonnige maandag leverde elektrische rijders een flinke verrassing op. Door het overschot aan zonnestroom in hun auto op te slaan, kunnen zij gemiddeld 150 kilometer gratis rijden. Sterker nog: zij ontvingen voor deze twee uren een vergoeding van zo’n 15 euro. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan, dat sinds kort haar laadpalen met Powerplay aanstuurt.
Tot 2000 km gratis rijden per jaar: Zonneplan introduceert Powerplay voor EV-rijdersZwolle, 15 juli 2024 - Na thuisbatterijen en zonnepanelenomvormers rust energiebedrijf Zonneplan nu ook laadpalen uit met Powerplay. Door eenvoudigweg standaard de laadkabel in te pluggen staan elektrische auto’s altijd stand-by om bij te springen bij overbelasting van het elektriciteitsnet. Dat leidt ertoe dat de accu geregeld gratis wordt bijgeladen. Op jaarbasis levert dit volgens Zonneplan tot 2000 gratis rijkilometers op. Zowel bestaande als nieuwe laadpalen van Zonneplan beschikken vanaf 15 juli over deze slimme aansturing.
Door zelfconsumptie zonnepanelen nog steeds binnen 6 jaar terugverdiendZwolle, 27 juni 2024 - Ondanks de invoering van terugleverkosten en de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling vanaf 2027, blijven zonnepanelen een verstandige investering. Dat stelt Zonneplan na een uitgebreide analyse. Het energiebedrijf bracht alle factoren die van invloed zijn samen en concludeert dat een terugverdientijd van zes jaar realistisch is. “Wie halverwege 2024 tien zonnepanelen aanschaft, heeft deze al voor meer dan de helft terugverdiend wanneer de salderingsregeling in 2027 afgeschaft wordt.”
Run op thuisaccu’s: Arnhem koploper energieopslagZwolle, 12 juni 2024 - Een naderend einde van de salderingsregeling en steeds meer energiebedrijven die terugleverkosten invoeren maken zonnestroom opslaan in een thuisbatterij steeds interessanter. Nog maar weinig Nederlanders hebben zo’n batterij, maar in Arnhem gaat het nu hard. Energiebedrijf Zonneplan lanceerde daar eind mei het ‘thuisbatterijproject Arnhem’. Daardoor is Arnhem binnenkort niet alleen hoofdstad van Gelderland, maar ook ‘energieopslaghoofdstad van Nederland’. Met het naderende einde van de salderingsregeling wordt een thuisbatterij voor huishoudens steeds interessanter.
Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisaccu: ‘Relevanter dan ooit’Zwolle, 17 mei 2024 - Twee op de drie zonnepanelenbezitters willen graag een thuisbatterij in de toekomst. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 8776 zonnepanelenbezitters. Zonneplan verwacht dat de aanstaande afschaffing van de salderingsregeling de vraag naar thuisbatterijen flink zal aanzwengelen. Met een thuisaccu kan nu al geld verdiend worden door te handelen op energiemarkten. Maar als consumenten niet meer mogen salderen, wordt het daarnaast interessant om zelfopgewekte stroom later te gebruiken.
Een op negen zonnepanelenbezitters betaalt terugleverheffingZwolle, 1 mei 2024 - Afgelopen maandag kondigde Eneco, in navolging van diverse andere energieleveranciers, aan voortaan kosten in rekening te brengen voor teruggeleverde zonnestroom. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 8776 zonnepanelenbezitters blijkt dat inmiddels minimaal een op de negen huishoudens met zonnepanelen een dergelijke terugleverheffing betaalt. Minimaal, want nog eens een op de drie geeft aan dit niet zeker te weten. Zonneplan spreekt van het “onnodig afstraffen van de consument die een essentiële bijdrage levert aan de energietransitie”.
Vier op tien EV-rijders waren zonder eigen laadpaal niet elektrisch gaan rijdenZwolle, 26 april 2024 - Ruim vier op de tien EV-rijders met een laadpaal thuis waren niet elektrisch gaan rijden als thuisladen niet mogelijk was geweest. Dat blijkt uit een onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 1819 elektrische rijders. De mogelijkheid om op eigen zonnestroom te kunnen laden noemen de ondervraagden als belangrijkste voordeel van een eigen thuislaadmogelijkheid.
Revolutionaire Zonneplan AI-chatbot Kiki beantwoordt helft van alle klantvragenZwolle, 16 april 2024 - Tijdens de Nationale Klantcontact Week zet energiebedrijf Zonneplan haar AI-chatbot Kiki in het zonnetje. Sinds de introductie van Kiki op 2 september 2023, heeft ze inmiddels bewezen een onmisbare kracht te zijn binnen de serviceafdeling van Zonneplan. De chatbot neemt inmiddels al de helft van alle binnenkomende vragen voor haar rekening. “We bieden nog steeds iedere klant persoonlijke service, maar maken contact met Zonneplan nóg eenvoudiger.”
Vesteda en Zonneplan zetten verduurzaming voort: minimaal 11.000 gratis zonnepanelen in 2024Zwolle/Amsterdam, 9 april 2024 - Vastgoedbelegger Vesteda en energiebedrijf Zonneplan zetten hun samenwerking dit jaar in volle vaart voort. Liefst 1.295 huurwoningen staan op de planning om in 2024 samen minimaal 11.000 zonnepanelen te krijgen. Bijzonder aan deze samenwerking, die al in 2021 gestart werd, is dat de panelen voor de huurder gratis zijn. De eerste installatie van dit jaar werd op 18 maart voltooid bij de heer Stals in Eindhoven. Tijdens dit feestelijke moment ontving hij een bloemetje.
Voor het eerst gratis stroom in 2024Zwolle, 5 april 2024 - Morgen, zaterdag 6 april, is stroom voor het eerst dit jaar gratis voor huishoudens met een dynamisch energiecontract. De EPEX day-aheadmarkt voor het tijdslot tussen 14:00 en 15:00 uur sloot zojuist op -125,30 euro per megawattuur. Inclusief de bijkomende kosten komt de consumentenprijs exact op nul uit, zo meldt energiebedrijf Zonneplan. Ook tussen 13:00 en 14:00 uur is de prijs nagenoeg nihil. Een stortvloed aan zonnestroom, gecombineerd met de nodige wind zijn volgens Zonneplan de duidelijk aanwijsbare oorzaken.
Zonnepanelen uit met Pasen levert Zonneplan-klant veel geld opZwolle, 3 april 2024 - Eerste paasdag was zo zonnig dat energiebedrijf Zonneplan zonnepanelenomvormers van haar klanten tijdelijk uitschakelde. Zonnepanelen wekten gedurende dertien kwartieren namelijk veel meer stroom op dan vooraf verwacht, waardoor er grote druk op het elektriciteitsnet ontstond. Dat resulteerde op de zogeheten onbalansmarkt in zeer hoge vergoedingen. Klanten van Zonneplan verdienden op deze manier gemiddeld 3,02 euro: vierenhalf keer zoveel als de 68 cent die zij hadden ontvangen als zij ‘gewoon’ hadden teruggeleverd.
Zonneplan ontlast elektriciteitsnet door uitschakelen zonnepanelen op piekmomentenZwolle, 22 maart 2024 - Energiebedrijf Zonneplan gaat vanaf vandaag zonnepanelenomvormers van klanten op piekmomenten tijdelijk uitschakelen. “Samen dragen onze klanten hiermee bij aan de stabilisatie van het overvolle elektriciteitsnet, met de gezamenlijke kracht van een middelgrote gascentrale”, aldus Glenn van der Linde van Zonneplan. Klanten ontvangen hiervoor een bonus bovenop een compensatie voor de gemiste opbrengsten. Door op deze manier strategisch terug te leveren verdienen zij meer aan hun zonnepanelen dan bij ‘traditioneel’ terugleveren.
Thuisbatterij Zonneplan overtreft verwacht rendement in eerste maandenZwolle, 1 maart 2024 - Hoeveel valt er te verdienen met een thuisbatterij die wordt ingezet voor netstabilisatie? Die vraag hield vele potentiële batterijkopers bezig sinds de introductie van de Zonneplan Nexus thuisbatterij op 17 januari. Om de onzekerheid weg te nemen publiceerde Zonneplan deze week een demopagina, waarop de verrichtingen van een 20 kWh testinstallatie in Zwolle live zijn te volgen. De batterij verdiende sinds de installatie op 1 november 600 euro en loopt daarmee voor op het verwachte jaarrendement van 1600 euro. “Met het ‘zonseizoen’ nog voor de boeg zijn dit waanzinnige cijfers!”
Salderen blijft: 4 redenen om juist nu een thuisbatterij te willenZwolle, 19 februari 2024 - De Eerste Kamer heeft besloten dat de salderingsregeling voor zonnepanelen voorlopig in stand blijft. Afbouw zou eigen zonnestroom opslaan in een thuisbatterij ineens een stuk aantrekkelijker gemaakt hebben. Energiebedrijf Zonneplan zet echter vier redenen op een rij waarom je tóch - of zelfs juist nu - een thuisbatterij wil hebben.
Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?Zwolle, 13 februari 2024 - Vandaag stemt de Eerste Kamer over het afbouwen van de salderingsregeling. Mocht het wetsvoorstel van minister Jetten goedgekeurd worden, dan doen huishoudens met zonnepanelen er de komende jaren goed aan om hun zelfopgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Energiebedrijf en zonnepanelenmarktleider Zonneplan zocht uit in hoeverre een thuisbatterij daarbij kan helpen. De conclusie: je ‘zelfconsumptie’ kan oplopen tot maximaal twee derde van de stroom die je opwekt.
Zonneplan organiseert live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijenZwolle, 5 februari 2024 - Energiebedrijf Zonneplan organiseert woensdag 7 februari om 14:00 uur een live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen. Het bedrijf introduceerde twee weken geleden haar eigen thuisbatterij Nexus en signaleerde al snel dat er nog veel vragen omtrent het thema zijn. In de Q&A, die live wordt uitgezonden op het YouTube-, Facebook- en Instagramkanaal van Zonneplan geeft business developer Jochem van Vuren antwoord op de meest prangende vragen.
Zonneplan lanceert Nexus thuisbatterij met ‘revolutionair rendement’Zwolle, 17 januari 2024 - Geld verdienen aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet: dat is vanaf vandaag mogelijk. Energiebedrijf Zonneplan introduceert vandaag namelijk haar eigen thuisbatterij: de Zonneplan Nexus. Door te laden op momenten met een overschot aan duurzame stroom en weer te ontladen bij tekorten garandeert de batterij volgens Zonneplan een ‘revolutionair rendement’. “Dit is de eerste batterij die daadwerkelijk financieel interessant is voor de consument én bijdraagt aan het oplossen van de grote problemen op het stroomnet.”
Prijsplafond in 2023 overbodig voor dynamische energiecontractenZwolle, 19 december 2023 - 2023 was het jaar van de dynamische energiecontracten. Het aantal huishoudens met zo’n energiecontract steeg van 72 duizend naar ruim 230 duizend. Zij bespaarden de overheid gemiddeld 578 euro per huishouden, doordat zij geenzins aanspraak hoefden te maken op het prijsplafond. Dat blijkt uit data en berekeningen van energiebedrijf Zonneplan.
Volgende auto in een op vijf gevallen elektrischZwolle, 27 november 2023 - Een op de vijf Nederlanders verwacht dat hun volgende auto een elektrische is. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Nog eens bijna 13 procent kiest voor een plug-in hybride (PHEV), wat maakt dat een derde van Nederland bij de eerstvolgende auto voor een model met een stekker kiest. Dat blijkt uit een onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 2000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk onderzoeksbureau Panel Inzicht. Vooral twintigers en dertigers zien een elektrische wagen wel zitten.
Helft van Nederland vindt dat wind- en zonneparken ‘landschap verpesten’Zwolle, 14 november 2023 - Geen zonnepanelen meer op landbouwgrond. Daartoe besloot minister De Jonge vorige maand. Per 1 januari 2024 worden er wat hem betreft, ‘uitzonderingen daargelaten’, geen vergunningen meer verleend voor het plaatsen van zonnepanelen op velden. Bijna de helft van Nederland juicht dit besluit van harte toe. Op een stelling van energiebedrijf Zonneplan - ‘Ik vind dat duurzame energieprojecten de natuurlijke schoonheid van het landschap verpesten’ - reageerde liefst 47 procent van de 2000 ondervraagde Nederlanders instemmend. Minder dan een kwart is het ermee oneens. Opmerkelijk detail: op het moment dat het hen direct financieel voordeel oplevert, ziet het gros geen probleem meer.
Thuisbatterij binnen vijf jaar voor een op vijf NederlandersZwolle, 7 november 2023 - Bijna een op de vijf Nederlandse huishoudens beschikt binnen nu en vijf jaar over een thuisbatterij om stroom in op te slaan. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel Inzicht, onder 2000 Nederlanders. Vooral de jongere generatie staat open voor deze nog relatief nieuwe ontwikkeling. Verder blijkt de animo niet alleen bovengemiddeld hoog onder huishoudens met zonnepanelen, maar is een dynamisch energiecontract nog een belangrijkere reden om een thuisaccu aan te schaffen.
Wie zonnepanelen huurt begint pas na 10 jaar met besparenZwolle, 31 oktober 2023 - Vorige week stelde D66 Kamervragen over de kosten van het huren van zonnepanelen, naar aanleiding van een uitzending van Radar. Energiebedrijf Zonneplan dook in de cijfers en berekende het verschil in opbrengsten tussen het huren van zonnepanelen en kopen met behulp van een Duurzaamheidslening. De resultaten zijn schokkend: wie de panelen na de huurperiode van tien jaar weer laat verwijderen, heeft er onderaan de streep ruim 1500 euro verlies op geleden. Besluit je de panelen na tien jaar over te kopen, dan begin je pas in het veertiende jaar dat ze op je dak liggen te besparen.
Zonder eigen oprit wil een op drie Nederlanders niet elektrisch rijdenZwolle, 24 oktober 2023 - Het hebben van een eigen oprit en dus de mogelijkheid om thuis te laden, heeft grote invloed op de mate waarin Nederlanders elektrisch rijden omarmen. Van de huidige EV-rijders hebben liefst acht op de tien een eigen oprit. Van de Nederlanders die daar niet over beschikken is een derde niet van plan in de toekomst elektrisch te gaan rijden. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf en laadpaalleverancier Zonneplan onder 2000 Nederlanders. Zonneplan roept gemeenten op flexibeler te kijken naar alternatieve thuislaadoplossingen.
Deze gemeente bespaarde het meeste gas in 2022Zwolle, 16 oktober 2023 - Nederlandse huishoudens gebruikten vorig jaar gemiddeld 270 kuub (-22%) minder gas dan in 2021. Inwoners van de Gelderse villagemeente Rozendaal bespaarden in absolute zin het meest. Relatief gezien was de besparing in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude (-26%) echter het grootst. Op Vlieland en Schiermonnikoog nam het elektriciteitsverbruik dan weer het sterkst af. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-cijfers door energiebedrijf Zonneplan. Dat concludeert tevens dat het in 2023 geldende verbruiksplafond in de meeste gevallen afdoende zal zijn.
Binnen vijf jaar rijden vier op de tien Nederlanders elektrischZwolle, 3 oktober 2023 - Ruim vier op de tien Nederlanders met een rijbewijs verwachten binnen vijf jaar elektrisch te rijden. Milieuvriendelijkheid en het besparen van kosten worden het vaakst genoemd als motief. Wie de stap (op korte termijn) niet verwacht te zetten, doet dat met name vanwege de hoge aanschafkosten van EV’s. Dat blijkt uit een onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 2000 Nederlanders, uitgevoerd door Panel Inzicht.
Ruim helft van Nederland voor subsidie thuisbatterijZwolle, 26 september 2023 - Met de afbouw van de salderingsregeling in het vooruitzicht wordt het opslaan van zelfopgewekte zonnestroom steeds aantrekkelijker. Ook terugleverheffingen, zoals onlangs ingevoerd door Vandebron, dragen daaraan bij. De markt voor thuisbatterijen zal de komende jaren daarom snel groeien, zo verwacht energiebedrijf Zonneplan. Goedkoop zijn ze momenteel echter zeker nog niet. Uit onderzoek van Zonneplan blijkt dat de helft van Nederland (56%) daarom voorstander is van een subsidie op de aanschaf van thuisaccu’s.
Dynamisch ladende EV-rijder bespaart dit jaar 560 euroZwolle, 19 september 2023 - Een op de vijf Nederlanders met een elektrische auto laadt thuis op basis van dynamische stroomprijzen, zo blijkt uit het Nationaal Laadonderzoek 2023. Energiebedrijf Zonneplan becijferde dat zij dit jaar 560 euro aan laadkosten besparen ten opzichte van EV-rijders met een traditioneel energiecontract. Ondertussen werkt het bedrijf aan een thuislaadconcept dat EV-bezitters beloont voor flexibiliteit: goedkoper laden door je auto zo lang mogelijk aangesloten te houden aan je eigen laadpaal.
Een op drie Nederlanders vliegt minstens eens per jaarZwolle, 12 september 2023 - Bijna een derde van Nederland (31,5%) reist minstens een keer per jaar met het vliegtuig. De helft daarvan houdt het bij een keer, de andere helft vliegt vaker. Gemiddeld genomen maken we op jaarbasis 0,75 vluchten per persoon. Vooral twintigers vliegen er lustig op los, maar minstens zo opvallend is het grote verschil tussen mannen en vrouwen. Op regionaal niveau valt op dat inwoners van Flevoland twee keer zo vaak vliegen als Overijsselaren. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan.
Zonneplan: Waarschuwing Milieu Centraal terugleverheffing niet realistischZwolle, 8 september 2023 - Deze week berichtte Milieu Centraal dat een terugleverheffing voor huishoudens met zonnepanelen, gecombineerd met de naderende afbouw van de salderingsregeling, de terugverdientijd van zonnepanelen tot meer dan 25 jaar doet oplopen. Volgens energiebedrijf en zonnepanelenmarktleider Zonneplan maakt Milieu Centraal echter een denkfout. Want hoewel het rekenvoorbeeld van de voorlichtingsorganisatie klopt, zullen beide regelingen nooit naast elkaar bestaan. De terugleverheffing is immers het antwoord op het bestaan van de salderingsregeling. Zonneplan stelt dan ook dat de terugleverheffing weer zal verdwijnen naarmate de salderingsregeling wordt afgebouwd.
Een op vijf Nederlanders houdt rekening met milieu-impact bij alledaagse beslissingenZwolle, 5 september 2023 - Nederlanders beoordelen het belang van de energietransitie gemiddeld met een 7 op een schaal van 1 tot 10. Een vijfde overweegt bij het nemen van dagelijkse beslissingen vaak (15,5%) of zelfs altijd (4,5%) de impact op het milieu daarvan. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan vandaag op Duurzame Dinsdag. Met behulp van marktonderzoeksbureau Panel Inzicht ondervroeg Zonneplan 2000 Nederlanders.
Oorlog Oekraïne laat Nederlanders niet anders denken over kernenergieZwolle, 29 augustus 2023 - Het is vandaag de Internationale Dag tegen de Kernproeven. En als gevolg van de oorlog in Oekraïne, met onder meer de spanningen rondom de kerncentrale in Zaporizja, zijn kernwapens en kernenergie volop in het nieuws. Energiebedrijf Zonneplan vroeg daarom, net als vorig jaar, aan een panel van 2000 Nederlanders hoe zij over kernenergie denken. Opvallende uitkomst: verschillen met vorig jaar zijn er nauwelijks. We zijn zelfs iets positiever gaan denken over kernenergie.
Vier op de tien Nederlanders willen af van autobezitZwolle, 10 augustus 2022 - Ruim vier op de tien Nederlanders zijn van mening dat we af moeten van het idee dat iedereen een eigen auto moet hebben. Met name de milieu-impact van autorijden wordt hiervoor als argument aangehaald. Wel zijn er zorgen over onder meer de beschikbaarheid en kosten van openbaar vervoer als alternatief. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan. Met hulp van veldwerkbureau Panel Inzicht vroeg het bedrijf 2002 Nederlanders naar hun mening over autobezit.
Een op drie Nederlanders reed al eens elektrischZwolle, 2 augustus 2023 - Ruim een derde van de Nederlanders boven de achttien reed al eens elektrisch. Bijna een op de vijf bezit, least of gebruikt met enige regelmaat een elektrische auto, terwijl nog eens een een op de zes incidenteel in een stekkerauto stapt. De overgrote meerderheid is overwegend tot zelfs zeer te spreken over de rijeigenschappen ervan. Dat blijkt uit een panelonderzoek van energiebedrijf Zonneplan, uitgevoerd door Panel Inzicht, onder 2002 Nederlanders.
Zonder laadstress op EV-vakantie? Deze landen moet je kiezen!Zwolle, 11 juli 2023 - Veel EV-bezitters zullen de komende maanden voor het eerst met hun elektrische bolide op vakantie gaan. Energiebedrijf en laadpaalleverancier Zonneplan zocht uit welke landen voorop lopen met elektrisch rijden en maakte een overzichtelijke kaart. Het gebruikte daarvoor onder meer de meest recente cijfers uit de European Alternative Fuels Observatory. Naast Duitsland en Frankrijk, dat een flinke inhaalslag gemaakt heeft, blijken met name de Scandinavische landen het overwegen waard, terwijl ook Slovenië en Kroatië goede opties zijn.
Negatieve stroomprijs bereikt voor het eerst ondergrensZwolle, 1 juli 2023 - Voor het eerste bereikte de stroomprijs op de EPEX day-aheadmarkt zaterdag de ondergrens van -500 euro per megawattuur. Voor huishoudens met een dynamisch energiecontract betekende dit dat zij woensdagmiddag tot 0,43 euro per kilowattuur kregen om stroom te gebruiken. Het was de vijfde keer dit jaar dat de consumentenprijzen, dus inclusief energiebelasting en btw, onder 0 uitkwamen. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan. De oorzaak voor de extreem negatieve uurtarieven is de combinatie van veel wind- en zonne-energie en weinig vraag naar stroom.
Drenthe blijft koploper zonnepanelen, Zuid-Holland maakt opmarsZwolle, 20 juni 2023 - Net als in 2021 zijn de inwoners van Drenthe koploper zonnepanelen installeren. Liefst 38 procent van de woningen in Drenthe beschikt inmiddels over zonnepanelen. Dat is aanzienlijk meer dan in bijvoorbeeld Zuid-Holland, waar het percentage stokt bij 18 procent. Maar ook daar wordt aan de weg getimmerd, want het aantal installaties nam er in 2022 met liefst 37 procent toe ten opzichte van 2021 en dat is een grotere stijging dan in elke andere provincie. De gemeente Purmerend maakte echter verreweg de grootste groei door. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van recent gepubliceerde CBS-cijfers.
Zonneplan: ‘Progressieve partijen zouden dynamische energiecontracten moeten toejuichen’Zwolle, 15 juni 2023 - Energiebedrijf Zonneplan roept progressieve partijen op de voordelen van dynamische energiecontracten te onderschrijven. Dit naar aanleiding van recente opmerkingen van D66-Kamerlid Raoul Boucke over de noodzaak van een financiële bijsluiter bij deze contractvorm. Volgens Zonneplan zou een progressieve partij als D66 juist deze innovatieve aanpak van energieverbruik moeten omarmen, zowel vanwege de financiële besparingen voor de consument als de voordelen voor het klimaat.
Voor het eerst meer dan 50 procent stroom hernieuwbaarZwolle, 2 juni 2023 - Afgelopen maand werd voor het eerst meer dan de helft van alle elektriciteit die Nederland gebruikte opgewekt door windmolens en zonnepanelen. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan op basis van cijfers van energiedataleverancier EnAppSys. Zonnepanelen namen liefst 35,5 procent van de totale stroomvraag voor hun rekening, windmolens nog eens ruim 15 procent. In mei 2022 kwam het totale aandeel van deze groenestroombronnen nog uit op 43,8 procent. Toegenomen productiecapaciteit en een verminderde vraag naar stroom zijn volgens Zonneplan de oorzaken.
Nu al vaker negatieve stroomprijzen dan in heel 2022Zwolle, 29 mei 2023 - Het gros van Nederland zal het niet gemerkt hebben, maar de ruim 189 duizend huishoudens met een dynamisch energiecontract wel: dit weekend was de stroomprijs weer gedurende elf uren negatief. Dat wil zeggen dat energieproducenten tijdens die uren geld moeten toeleggen om stroom aan het net te mogen leveren. Inclusief de acht negatieve uren van pinkstermaandag staat de teller dit jaar in totaal al op 101 uren, nu al meer dan de 83 in heel 2022. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan. De sterke groei van wind- en zonne-energie én een lager elektriciteitsverbruik zijn de voornaamste oorzaken.
Zonneplan wint verkiezing Stagebedrijf van het jaarZwolle, 25 mei 2023 - Donderdag 25 mei 2023 is de Dag van de stagiair. Op deze dag kreeg Zonneplan de prijs uitgereikt voor Stagebedrijf van het jaar 2023. Het energiebedrijf uit Zwolle liet concurrenten Social Deal, EIFFEL, Pluzorg en PCN achter zich in de wedstrijd die jaarlijks georganiseerd wordt door StudentenBureau. Volgens Jeffrey Oosterhoff van StudentenBureau is Zonneplan de terechte winnaar: “Stagiairs horen volgens ons in het middelpunt te staan. Dat is bij Zonneplan het geval.”
Helft van Nederland overweegt dynamisch energiecontractZwolle, 24 april 2023 - De helft van Nederland overweegt de overstap naar een dynamisch energiecontract. Dat blijkt uit een onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 1000 Nederlanders, uitgevoerd door Panel Inzicht. Op de vraag ‘Zou je (opnieuw) een dynamisch energiecontract overwegen wanneer je je oriënteert op een nieuw energiecontract?’ antwoordden 498 van de 1000 ondervraagden ‘ja’. Het kunnen besparen van energiekosten is veruit de meestgenoemde reden hiervoor. Tegenstanders noemen als belangrijkste argument dat zij geen wisselende facturen willen, maar elke maand hetzelfde bedrag willen blijven betalen.
Geld toe voor stroomgebruik: verbruik woensdag twee keer hoger dan normaalZwolle, 20 april 2023 - Huishoudens met een dynamisch energiecontract verbruikten woensdag 19 april ruim twee keer zoveel stroom dan zij normaal gesproken zouden doen. Zij deden dat om te profiteren van de negatieve stroomprijzen: tussen 13:00 en 16:00 uur kregen zij geld toe voor het verbruiken van stroom. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan vandaag. Een klein percentage huishoudens met zonnepanelen koos ervoor hun zonnepanelen tijdens deze uren uit te schakelen.
Voor het eerst in 2023 geld toe voor stroomgebruikZwolle, 19 april 2023 - Woensdag 19 april krijgen consumenten met een dynamisch energiecontract voor het eerst dit jaar geld toe om elektriciteit te verbruiken. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan. Tussen 13:00 en 16:00 uur bedraagt de inkoopprijs -195 euro per megawattuur, oftewel -19,5 cent per kilowattuur. Daar komt nog btw en energiebelasting bij, wat leidt tot een consumentenprijs van -8 cent. Een (vaatwas)beurt en zeker het opladen van de elektrische auto levert dan dus geld op voor huishoudens met een uurprijzencontract.
Grootste zonneweides in Groningen, meeste zonnedaken in Noord-BrabantZwolle, 18 april 2023 - Met de verkiezingswinst van de BBB lijkt de kans klein dat provincies de komende jaren nog zullen investeren in grote zonneparken op landbouwgrond. De partij wil daarentegen “maximaal gebruikmaken van de bestaande bebouwde buitenruimte”, waarbij grote bedrijfsdaken een belangrijke rol zullen vervullen. In dat opzicht loopt de provincie Noord-Brabant ver voorop, zo blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van CBS-cijfers. Het beschikbare vermogen aan zonnepanelen op bedrijfsdaken is in Noord-Brabant bijna acht keer zo groot als in Drenthe, dat onderaan staat. Aan de andere kant beschikt de provincie Groningen juist over veruit de meeste zonneweides.
Dynamische gas- en stroomprijs in eerste kwartaal ruim onder prijsplafondZwolle, 4 april 2023 - Huishoudens met een dynamisch energiecontract betaalden in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder dan het prijsplafond. Met een gemiddeld tarief van 0,300 euro per kilowattuur stroom en 1,242 per kuub gas bespaarden zij respectievelijk 25 en 14 procent op hun stroom- en gasrekening. Door geen aanspraak te hoeven doen op het prijsplafond bespaarden zij de belastingbetaler bovendien gemiddeld 339 euro per ‘dynamisch’ huishouden. Dat blijkt uit berekeningen van energiebedrijf Zonneplan.
Deze winter 12 procent minder wind- en zonne-energie dan vorig jaarZwolle, 24 maart 2023 - Ondanks de enorme toename van het aantal huishoudens met zonnepanelen werd er afgelopen winter 257 megawattuur (MWh) minder zonne-energie opgewekt dan een jaar geleden. Ook windmolens produceerden aanzienlijk minder dan in de winter van 2022, liefst 760 MWh. Doordat we ook collectief minder stroom gebruikten kwam het aandeel van wind en zon in de zogeheten elektriciteitsmix alsnog uit op 28,4 procent, tegen 30,8 procent vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan. Het energiebedrijf concludeert dat de stormen van begin 2022 en een groter aantal zonuren de oorzaken zijn voor deze afname.
V2G: 2000 euro per jaar verdienen met je elektrische autoZwolle, 14 maart 2023 - Steeds meer mensen rijden elektrisch en dat brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee. Zo kun je met een elektrische auto naast milieu- en kostenbesparend rijden zelfs geld verdienen. Daarvoor maak je gebruik van zogeheten vehicle-to-grid (V2G)-technologie. Zonneplan becijferde hoe je geld kunt verdienen door stroom in je auto op te slaan tijdens goedkope momenten en juist weer te verkopen op dure momenten. De exacte opbrengsten zijn uiteraard per situatie sterk verschillend, maar het energiebedrijf acht een winst van een kleine tweeduizend euro per jaar realistisch.
Dynamisch energiecontract en zonnepanelen: wel of geen goede combi?Zwolle, 7 maart 2023 - Het dynamische energiecontract, waarbij prijzen voor stroom elk uur wisselen, neemt de laatste maanden sterk in populariteit toe. Een groep die volgens aanbieder Zonneplan vaak nog twijfelt, zijn de huishoudens met zonnepanelen. Zij vrezen minder terug te krijgen voor de zonnestroom die zij op zonnige dagen aan het net leveren. Gebaseerd op de cijfers van 2022 berekende Zonneplan in welke scenario’s een dynamisch contract met zonnepanelen wel of geen verstandige keuze is. Vooral in situaties waarin het stroomverbruik en de productie van zonnestroom sterk verschillen, blijkt een uurprijzencontract veelal het voordeligst.
133 duizend huishoudens hebben dynamisch energiecontractZwolle, 3 maart 2023 - Bijna 133 duizend Nederlandse huishoudens hadden op 31 december 2022 een dynamisch energiecontract. Daarmee heeft dit relatief nieuwe type energiecontract een marktaandeel van twee procent. Dat blijkt uit de tweede editie van de Monitor Consumentenmarkt Energie die de ACM afgelopen woensdag publiceerde. Volgens onderzoek van aanbieder Zonneplan overweegt inmiddels de helft van de Nederlanders een energiecontract op basis van uur- en dagprijzen.
Dynamische stroom- en gasprijs in februari opnieuw ruim onder prijsplafondZwolle, 27 februari 2023 - Ook in de maand februari bleven de stroom- en gasprijzen die huishoudens met een dynamisch energiecontract betaalden ruim onder de maximale tarieven van het prijsplafond. Per kilowattuur stroom kwam het gemiddelde uit op 0,322 euro waar de limiet op 0,40 ligt, terwijl een kuub gas gemiddeld 1,281 euro kostte (prijsplafond: 1,45). Dat blijkt uit cijfers van energiebedrijf Zonneplan.
Dit zijn de meest duurzame tijden om je EV te laden per seizoenZwolle, 17 februari 2023 - Critici van elektrisch rijden stellen vaak dat dit lang niet zo milieuvriendelijk zou zijn als voorgesteld. De uitstoot als gevolg van de accuproductie wordt veelal aangehaald, evenals het feit dat de stroom waarmee je je EV oplaadt deels in gas- en kolencentrales wordt opgewekt. En dat is natuurlijk waar, al hangt het wel sterk af van het moment van opladen. Energiebedrijf en laadpaalaanbieder Zonneplan zocht uit op welke momenten je met het oog op duurzaamheid het best kunt laden.
Werken in energietransitie: 2 op de 3 werkenden overweegt carrièreswitchZwolle, 10 februari 2023 - Om de energietransitie te doen slagen is personeel nodig. Met name technische vakmensen kunnen de komende decennia het verschil maken, maar er is een tekort. Energiebedrijf Zonneplan vroeg daarom aan een panel van duizend werkende Nederlanders of zij weleens nadenken over een overstap naar werk in een andere sector. Twee op de drie gaven aan dat dit inderdaad het geval is. Meer dan de helft zegt bovendien veel waarde te hechten aan maatschappelijk relevantie in hun werk.
Prijsplafond in januari overbodig voor dynamische energiegebruikerZwolle, 3 februari 2023 - In de eerste maand waarin het prijsplafond van kracht is bleek dit voor huishoudens met een dynamisch energiecontract overbodig. Zowel de gemiddelde stroom- als gasprijs lag afgelopen maand ruim onder de plafondwaarden van 40 cent per kilowattuur stroom en 1,45 euro per kuub gas. Alle huishoudens met een dynamisch energiecontract behaalden een stroomprijs onder het plafond. Voor 99,9 procent van de gebruikers gold hetzelfde voor hun gerealiseerde gasprijs. Dat blijkt uit cijfers van energiebedrijf Zonneplan. Dynamische energiegebruikers bespaarden de overheid naar schatting 75 miljoen euro.
Vier op de tien Nederlanders verwachten boven energieverbruiksplafond te komenZwolle, 30 januari 2023 - Vier op de tien Nederlanders verwachten met hun energieverbruik komend jaar boven het verbruiksplafond van 1200 kuub gas en/of 2900 kWh stroom uit te komen. Het grootste deel van deze groep verwacht problemen met het gasverbruik, terwijl één op de acht ondervraagden verwacht dat zowel het gas- als stroomplafond ontoereikend is. Dat blijkt uit een onderzoek onder een representatief panel van duizend Nederlanders in opdracht van energiebedrijf Zonneplan. Het onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Panel Inzicht.
Slimme EV-rijder in 2022 duizend euro minder kwijt dan benzinerijderZwolle, 17 januari 2023 - Wie in 2022 elektrisch reed was daarmee minimaal 374 euro minder kwijt aan laadkosten dan wat de benzinerijder betaalde aan de pomp. Ten opzichte van diesel was het verschil kleiner: 157 euro in het voordeel van de EV-rijder. Echter, wie slim gebruikmaakte van laden op dynamische stroomprijzen was slechts 558 euro kwijt aan laadkosten: liefst 1.045 euro minder dan de benzinerijder. Dat blijkt uit berekeningen van energiebedrijf en laadpaalleverancier Zonneplan.
Dynamische Zonneplan-klant verbruikt kwart minder gas dan doorsnee huishoudenZwolle, 10 januari 2023 - In 2022 gebruikten huishoudens met een dynamisch energiecontract van Zonneplan gemiddeld 910 kuub gas. Dat is 23 procent minder dan een doorsnee huishouden (1146 kuub), zo blijkt uit verbruiks- en allocatiegegevens die het energiebedrijf met elkaar vergeleek. Volgens Zonneplan is het verbruiksinzicht dat klanten met een dynamisch energiecontract hebben hiervoor de belangrijkste reden.
Wind- en zonnestroom verpulveren opbrengstrecord: 18 procent minder CO²-uitstoot in 2022Zwolle, 3 januari 2023 - 2022 werd er in Nederland liefst 25 procent meer wind- en zonnestroom opgewekt dan in 2021. In totaal wekten windturbines en zonnepanelen 34 terawattuur (TWh) aan CO²-vrije stroom op, goed voor ruim een derde van de totale elektriciteitsmix. Gascentrales produceerden afgelopen jaar daarentegen 6 TWh minder dan in 2021. Daardoor nam de CO2²-uitstoot als gevolg van elektriciteitsproductie met ruim 18 procent af. Dat blijkt uit een data-analyse van energiebedrijf Zonneplan, op basis van cijfers van energiedataleverancier EnAppSys.
Dynamische stroomprijs op laagste niveau ooitZwolle, 30 december 2022 - Nooit eerder betaalden consumenten met een dynamisch energiecontract minder voor een kilowattuur (kWh) stroom dan op vrijdag 30 december 2022. De gemiddelde kWh-prijs komt deze dag uit op 0,0939 euro. Het is al voor de tweede keer deze week dat het record verbroken wordt. De harde wind, die voor veel goedkope windenergie zorgt, de lage gasprijs en de vakantieperiode zijn de belangrijkste oorzaken. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan.
Zoveel betaalden Nederlanders met een dynamisch energiecontract in 2022Zwolle, 20 december 2022 - Huishoudens met een zogeheten dynamisch energiecontract betaalden in 2022 gemiddeld 0,37 euro per kilowattuur stroom en 1,76 euro per kuub gas. Bij een verbruik van 2900 kWh en 1200 kuub (de waarden die het kabinet per 1 januari als verbruiksplafond instelt) bespaarden zij 938 euro ten opzichte van de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit cijfers van energiebedrijf Zonneplan. Het bedrijf verwacht dat het verschil in kosten in de praktijk nog groter is, omdat dynamische gebruikers in de regel minder energie verbruiken.
Meeste EV’s in Almere, elektrisch rijden blijft achter in LimburgZwolle, 9 december 2022 - Wie elektrische auto’s wil spotten kan het best een dagje naar Almere. Liefst 16,2 procent van de auto’s die daar geregistreerd staan is namelijk elektrisch. Daarmee scoort Almere het hoogst van heel Nederland. In Limburg kom je er daarentegen relatief het minst tegen: slechts 1,5 procent van de auto’s rijdt er op stroom. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf en laadpaalleverancier Zonneplan, op basis van cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
32% stroom in november uit wind en zonZwolle, 2 december 2022 - In de maand november werd 31,6 procent van de elektriciteit in Nederland geproduceerd met behulp van zonnepanelen en windmolens. Een jaar geleden was dit nog 18,3 procent. Deels komt dit doordat we 13 procent minder stroom zijn gaan gebruiken als gevolg van de gestegen energieprijzen, waardoor het aandeel wind- en zonnestroom automatisch groter wordt. Maar ook in absolute zin steeg de opbrengst van windmolens en zonnepanelen, met liefst 49,8 procent zelfs. Dat blijkt uit een analyse van energiebedrijf Zonneplan.
Groningers bijna kwart van inkomen kwijt aan energie, laagste energiequote in FlevolandZwolle, 25 november 2022 - De gestegen energiekosten hakken er bij inwoners van de provincie Groningen het hardst in. Met hun relatief grote en oude woningen en lage gemiddelde inkomen zijn zij liefst 23,6 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Ook de andere noordelijke provincies scoren hoog, terwijl Flevolanders er juist het meest genadig van afkomen. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-gegevens.
Aantal zonnepanelen in Noord-Brabant sterkst toegenomen, Zeeland en Noordoost-Nederland blijven achterZwolle, 15 november 2022 - Nergens in Nederland groeide het aantal zonnepanelen per huishouden zo hard als in de provincie Noord-Brabant. Vergeleken met 2016 lag hier het aantal panelen dat een gemiddeld huishouden in 2021 bezat liefst 5,5 keer hoger. In Zeeland en Groningen is er sprake van ‘slechts’ een verdrievoudiging. In het Groningse Oldambt werd de snelste stijging genoteerd. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-cijfers.
Zonneplan introduceert laadpaal-op-uurprijzenZwolle, 7 november 2022 - Maandag 7 november breidt Zonneplan haar assortiment uit met slimme laadpalen. Door de koppeling met een dynamisch energiecontract stimuleert het energiebedrijf gebruikers bewust te laden op momenten waarop goedkope wind- en zonnestroom beschikbaar is. De laadpalen zijn bovendien gereed voor het inspelen op onbalans, waardoor de aangesloten auto’s kunnen bijdragen aan de stabilisatie van het elektriciteitsnet. De gebruiker is volgens Zonneplan bovendien tot ruim 40 procent goedkoper uit dan met een gewone laadpaal.
Dynamische energieprijzen op niveau zomer 2021Zwolle, 2 november 2022 - De gasprijs is voor huishoudens met een dynamisch energiecontract afgelopen maand gedaald tot het niveau van september vorig jaar. Stroom was in juni 2021 zelfs voor het laatst nog goedkoper. Dat blijkt uit cijfers van energiebedrijf Zonneplan. De hoge temperaturen en het gestaag vullen van de gasvoorraden, waardoor de vraag naar gas laag is, zijn de voornaamste oorzaken voor deze sterke prijsdalingen.
Zes op de tien gemeenten boven verbruiksplafond energieZwolle, 18 oktober 2022 - In zes op de tien Nederlandse gemeenten ligt het gemiddelde gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond dat het kabinet per 1 januari instelt. In slechts één op de negen gemeenten blijft een doorsnee huishouden binnen de grenzen van zowel 2900 kWh stroom als 1200 m³ gas per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de regionale verbruiksdata van 2021 die het CBS op 7 oktober publiceerde.
Dynamische energiegebruiker in september 31% goedkoper uitZwolle, 7 oktober 2022 - Steeds meer Nederlanders kiezen de laatste maanden voor een dynamisch energiecontract. De marktprijzen waartegen zij hun energie afrekenen liggen momenteel aanzienlijk lager dan de prijzen van variabele contracten. Afgelopen maand bedroeg het verschil in energiekosten 63 euro (31 procent), zo blijkt uit cijfers van energiebedrijf Zonneplan. Met name de stroomkosten vallen duidelijk uit in het voordeel van de dynamische gebruikers.
Driekwart van huishoudens zit boven prijsplafond energieZwolle, 28 september 2022 - 77 procent van de Nederlandse huishoudens verbruikt meer elektriciteit dan het door het kabinet voorgestelde prijsplafond. Voor 65 procent geldt hetzelfde voor gas. Dat concludeert energiebedrijf Zonneplan uit de verbruiksgegevens die de zes regionale netbeheerders bijhouden. De meest recente gegevens dateren van 2021. Volgens Zonneplan is inzicht in het verbruik het komende jaar essentieel voor huishoudens om hun energieverbruik te kunnen terugdringen.
Prijsplafond is harde klap voor energietransitieZwolle, 21 september 2022 - De invoering van een prijsplafond op energie heeft een remmende werking op de energietransitie. Dat stelt energiebedrijf Zonneplan, dat juist de ‘elektrificatie van Nederland’ als doel heeft. Het prijsplafond maakt de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp of elektrische auto met eigen laadpaal een stuk minder interessant. Een algemene cap op ‘energie’ was slimmer geweest, zo is Zonneplan van mening.
Vrijdagmiddag 15 september gratis stroomZwolle, 15 september 2022 - Consumenten met een dynamisch energiecontract op basis van uurprijzen, doen er goed aan morgenmiddag hun wekelijkse wasjes te draaien. Tussen 13:00 en 15:00 uur is de inkoopprijs voor stroom namelijk precies nul, zodat consumenten alleen een kleine 8 cent energiebelasting en ODE betalen. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan. Met de nodige wind in het vooruitzicht vallen komend weekend zelfs negatieve prijzen te verwachten.
Zonnepanelen wekten nu al meer stroom op dan vorig jaarZwolle, 7 september 2022 - Er werd in de eerste acht maanden van dit jaar 12,6 terawattuur (TWh) zonnestroom opgewekt. Dat is 12,5 procent meer dan in heel 2021, zo blijkt uit cijfers die energiebedrijf Zonneplan inzag. Het toegenomen aantal woningen met zonnepanelen en het grote aantal zonuren tot dusver ligt hieraan ten grondslag. Ook windenergie is op weg om de cijfers van vorig jaar te overstijgen.
Flevoland heeft meeste groene stroom per inwonerZwolle, 6 september 2022 - In Flevoland kan per inwoner 4,35 kilowatt (kW) aan groene stroom worden opgewekt. Daarmee is Flevoland koploper op dit gebied. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, dat het opgestelde vermogen van windmolens en zonnepanelen (op land en daken) deelde door het aantal inwoners per provincie. De cijfers zijn afkomstig van het CBS.
Ruim 60 procent meer zonnestroom in augustusZwolle, 1 september 2022 - Afgelopen maand wekten zonneparken en zonnepanelen op daken in Nederland liefst 2,14 Terawattuur (TWh) stroom op. Dat is bijna 62 procent meer dan de 1,32 Terawattuur van augustus 2021. Het aandeel van zon in de elektriciteitsmix liep op van 16 procent vorig jaar naar ruim 27 procent nu. Dit blijkt uit cijfers van energiebedrijf Zonneplan. De massale investeringen in zonnepanelen én een sterke toename van het aantal zonuren zijn de voornaamste redenen.
Terugleververgoeding: zoveel is zonnestroom écht waardZwolle, 25 augustus 2022 - Er is de laatste dagen veel te doen om de terugleververgoeding voor zonnestroom. Diverse grote energieleveranciers hebben deze onlangs flink teruggeschroefd. Gesproken wordt van “marktconforme prijzen”: stroom zou tijdens zonnige uren nog maar weinig waard zijn. Dat bestrijdt (zonne)energiebedrijf Zonneplan, dat heeft uitgerekend dat een kilowattuur stroom het afgelopen halfjaar in de middaguren gemiddeld minimaal 17 eurocent kostte. Dat is dus fiks meer dan de 5,5 en 9 cent die twee grote energieleveranciers hun klanten betalen.
2,5 uur per dag overschot groene stroomZwolle, 23 augustus 2022 - Dit jaar is er gemiddeld tweeënhalf uur per dag sprake van een overschot aan wind- en zonnestroom. Windmolens en zonnepanelen leveren op die momenten meer stroom dan nodig is. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan. Deze maand gaat het aantal uren met een overschot zelfs richting de vijf per dag. Tegelijkertijd draaien onze apparaten gemiddeld vijfenhalf uur per dag vrijwel volledig op grijze stroom uit gas- en kolencentrales.
Twee derde van Nederland vindt dat bijdrage aan klimaat ertoe doetZwolle, 15 augustus 2022 - Bijna twee op de drie Nederlanders is het eens met de stelling dat hun bijdrage als individu aan een beter klimaat ertoe doet. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. De stelling werd voorgelegd aan een panel van 2000 Nederlanders. Vijftien procent geeft aan het oneens te zijn, terwijl 21 procent ‘neutraal’ antwoordde.
Laadpaal in het Noorden acht keer verder weg dan in de RandstadZwolle, 8 augustus 2022 - Elektrisch rijden wordt steeds populairder, waardoor het aantal publieke laadpunten in Nederland toeneemt. Elke anderhalve kilometer kom je gemiddeld genomen een laadpaal tegen, zo rekende energiebedrijf Zonneplan uit. Maar het blijkt tegelijkertijd nogal uit te maken of je in de Randstad woont of juist ver daarbuiten. Zo moet je in de provincie Drenthe gemiddeld acht keer verder rijden dan in Zuid-Holland, Noord-Holland of Utrecht.
Twee op de drie Nederlanders verwacht thuisbatterij te kopenZwolle, 2 augustus 2022 - Ruim twee op de drie Nederlanders verwacht in de toekomst een thuisbatterij aan te schaffen. Bijna een vijfde wil dit al binnen nu en vijf jaar doen. Belangrijke voorwaarde is dat zo’n accu wel binnen vijf jaar is terug te verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 2000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Vooralsnog zien vooral Nederlanders met zonnepanelen meerwaarde in de thuisaccu.
Dit is de top-5 EV-vakantielanden van EuropaZwolle, 25 juli 2022 - Laadstress: in Nederland heb je er nauwelijks last van als je een elektrische auto rijdt. Een openbaar laadpunt is immers nooit ver weg. Maar hoe zit het als je met je EV op vakantie wilt? Dat zocht energiebedrijf Zonneplan uit. Het berekende op basis van data van de Europese Commissie het gemiddelde aantal kilometers tot een publieke laadpaal in alle Europese landen. Slovenië komt uit de bus als misschien wel de meest interessante EV-vakantiebestemming.
Prijs en actieradius belangrijkst bij aanschaf elektrische autoZwolle, 19 juli 2022 - Bij de aanschaf van een elektrische auto maakt de Nederlandse consument zijn keuze vooral op basis van de prijs en de actieradius. Dat blijkt uit een representatief panelonderzoek onder 2000 Nederlanders, uitgevoerd door Panel Inzicht in opdracht van Zonneplan. Ruim twee op de drie ondervraagden noemt de prijs of actieradius als belangrijkste aspect. Zaken als het design of het merk blijken er daarentegen aanzienlijk minder toe te doen.
Bijna helft elektriciteit in juni groen opgewektZwolle, 11 juli 2022 - Het afgelopen half jaar werd liefst 37,8 procent van de elektriciteit die Nederlanders gebruikten duurzaam opgewekt. Dit blijkt uit een analyse door energiebedrijf Zonneplan. In de maand juni was zelfs 45,5 procent afkomstig van windmolens en zonnepanelen. Dat is een record. Desondanks blijft de stroomprijs onverminderd hoog. Dit komt doordat gas- en kolencentrales de prijs bepalen zolang ze nodig zijn.
Zonneplan plaatst zonnepanelen op vijfhonderdste Vesteda-woningAmsterdam, 21 juni 2022 - Vesteda bereikte eind mei een mooie duurzame mijlpaal: de vijfhonderdste eengezinswoning van de Amsterdamse vastgoedbelegger kreeg zonnepanelen. Het project, dat wordt uitgevoerd door marktleider Zonneplan, startte in augustus vorig jaar. Uiteindelijk moeten alle 15.000 eengezinswoningen van Vesteda eigen stroom gaan opwekken. Bewoners zijn enthousiast, omdat er van hen geen enkele bijdrage wordt gevraagd. Zonneplan spreekt van een “unieke verduurzamingsslag”.
Binnen vijf jaar heeft helft van Nederland zonnepanelenZwolle, 16 juni 2022 - Bijna driekwart van de Nederlanders heeft zonnepanelen of is van plan ze in de toekomst te laten installeren. Ruim 50 procent verwacht ze zelfs al binnen nu en vijf jaar te hebben. Wie (nog) geen zonnepanelen heeft, noemt de prijs als belangrijkste reden daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.
Een op de drie Nederlanders voor kernenergieZwolle, 8 juni 2022 - Nederland kent meer voor- dan tegenstanders van kernenergie, zo blijkt uit onderzoek van Zonneplan in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Van de 2000 ondervraagden gaf een op de drie te kennen voorstander van kernenergie te zijn, terwijl een kwart tegen is. Opvallend: liefst 45 procent van de mannen is voor, terwijl dit onder vrouwen slechts 19 procent is.
Driekwart van Nederland verwarmt nog met gasZwolle, 30 mei 2022 - Waar de warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt, is de cv-ketel momenteel nog altijd veruit de meest gebruikte verwarmingsbron in Nederlandse huishoudens. Ruim driekwart van de Nederlanders stookt namelijk nog op gas. De warmtepomp komt met zeven procent op plek twee, terwijl vijf procent van Nederland aangeeft aangesloten te zijn op stadsverwarming. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.
Negatieve stroomprijzen op HemelvaartsdagZwolle, 25 mei 2022 - Voor het eerst moeten energieleveranciers op Hemelvaartsdag geld bijleggen om hun elektriciteit kwijt te kunnen. Tussen 12 en 16 uur morgenmiddag is de inkoopprijs voor een megawattuur (MWh) stroom namelijk negatief. Dat concludeert energiebedrijf Zonneplan op basis van de EPEX-prijzen die net na het middaguur bekend werden. De reden is een lage vraag en een groot aanbod wind- en zonnestroom. Consumenten met een zogeheten dynamisch energiecontract profiteren hiervan.
Terugverdientijd warmtepomp nog maar 5 jaar – één op de drie Nederlanders neemt daar genoegen meeZwolle, 16 mei 2022 - Een op de zes Nederlanders overweegt de aanschaf van een warmtepomp wanneer de terugverdientijd hooguit vijf jaar bedraagt. Een even grote groep neemt ook genoegen met een terugverdientijd van zes tot tien jaar. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Aan het onderzoek deden 2000 Nederlanders mee. Zonneplan berekende dat een volledig elektrische warmtepomp met de huidige energietarieven binnen vijfenhalf jaar terug te verdienen is.
Zoveel bier moet een café extra verkopen om uit de energiekosten te komenZwolle, 12 mei 2022 - Niet alleen consumenten worden hard geraakt door de toegenomen energiekosten. Ook kroegeigenaren, die met corona toch al een zware tijd achter de rug hebben, krijgen te maken met torenhoge rekeningen. Energiebedrijf Zonneplan becijferde dat een café met de actuele energieprijzen op jaarbasis ruim zesduizend euro meer kwijt is dan een jaar geleden. Daarvoor moet een doorsnee kroeg dus zo’n tweeduizend biertjes per maand extra verkopen.
Bijna 40 procent Nederlanders gelooft in ‘schijngroenheid’ van stroomZwolle, 10 mei 2022 - Een derde van de Nederlanders is van mening zelf geen invloed te hebben op de hoeveelheid CO2-uitstoot van de stroom die zij gebruiken. Een nog groter gedeelte, bijna 40 procent, gelooft daarentegen in bekende voorbeelden van ‘schijngroenheid’. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Aan het onderzoek deden 2000 Nederlanders mee.
Energierekening jaarlijks 4147 euro, maar grote regionale verschillenZwolle, 3 mei 2022 - Een gemiddeld Nederlands huishouden is dit jaar 4147 euro kwijt aan energie. Er zijn echter grote verschillen in energiekosten tussen de Nederlandse provincies en zelfs daarbinnen. Zo betalen inwoners van de provincie Drenthe jaarlijks bijna 1000 euro meer dan Zuid-Hollanders. In algemene zin valt op dat men in de Randstad aanzienlijk minder kwijt is dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van cijfers van het CBS.
Een op de vijf Nederlanders wacht op groter aanbod EV-occasionsZwolle, 25 april 2022 - Van de Nederlanders die nog niet elektrisch rijden, wacht 22 procent hiermee totdat er meer tweedehands elektrische auto’s beschikbaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan onder 2000 Nederlanders, uitgevoerd door onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Zonneplan stelde de panelleden de vraag: Wat zou u overhalen om elektrisch te gaan rijden? Een gratis laadpaal aan huis (29 procent) en aanvullende subsidies op elektrisch rijden (26 procent) bleken de meest genoemde redenen om de overstap te maken.
Zaterdag 23 april voor het eerst gratis stroomZwolle, 22 april 2022 - Zaterdag 23 april 2022 krijgen Nederlanders met een dynamisch energiecontract geld toe om stroom te gebruiken, zo bericht energiebedrijf Zonneplan. Dit kwam nog nooit eerder voor. Tussen 11:00 en 16:59 uur ligt de inkoopprijs op de EPEX day-aheadmarkt ruim onder 0. Op het hoogtepunt - tussen 12:00 en 14:59 uur - kost een kilowattuur €-0,18, inclusief belasting. Alleen in Nederland en België is de stroomprijs morgen grotendeels negatief.
De helft van Nederland kookt nog op gasZwolle, 19 april 2022 - De helft van Nederland maakt nog altijd gebruik van een gasfornuis om op te koken. Bijna een derde kookt daarnaast inmiddels op inductie, terwijl de elektrische en keramische kookplaat samen goed zijn voor zeventien procent. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Aan het onderzoek deden 2000 Nederlanders mee.
Helft van Nederland zette thermostaat lager en doucht korterZwolle, 12 april 2022 - Meer dan de helft van de Nederlanders heeft de thermostaat lager gezet om energiekosten te besparen. Ook bijna 50 procent besloot voortaan korter te douchen. Daarnaast investeerden vier op de tien Nederlanders in andere energiebesparende maatregelen. Dat blijkt uit een panelonderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 2000 Nederlanders, uitgevoerd door onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.
Recordhoeveelheid duurzaam opgewekte stroomZwolle, 8 april 2022 - Nooit eerder werd er zoveel wind- en zonnestroom opgewekte als gisteren (7 april). Dat blijkt uit een analyse van energiebedrijf Zonneplan, op basis van gegevens van energiedataleverancier EnAppSys. Windmolens en zonnepanelen zorgden samen voor een opbrengst van liefst 197,6 gigawattuur (GWh).
Elektrisch rijden populairst in FlevolandZwolle, 31 maart 2022 - Bij de aanschaf van een volgende auto kiest liefst één op de vijf inwoners van Flevoland voor een elektrisch model. Daarmee is Flevoland de provincie waar elektrisch rijden veruit het meest populair is. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Aan het onderzoek deden 2000 Nederlanders mee.
20 procent van Nederland kiest bij volgende auto voor elektromotorZwolle, 28 maart 2022 - Bij de aanschaf van een volgende auto valt de keuze bij meer dan de helft van de Nederlanders op een benzinewagen. Ruim een op de vijf Nederlanders kiest daarentegen voor een auto met elektromotor. Volledig elektrisch is daarbij met 9,2 procent het populairst, gevolgd door hybride (6,7 procent) en plug-in hybride (4,8 procent). Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan onder 2000 Nederlanders, uitgevoerd door onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.
Voor 500 euro zet helft van Nederland thermostaat 2 graden lagerZwolle, 22 maart 2022 - Zonneplan vroeg in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht aan 2000 Nederlanders onder welke voorwaarde zij hun thermostaat twee graden lager zouden zetten. Eén op de vijf Nederlanders geeft aan er minimaal 500 euro aan energiekosten mee te willen besparen, terwijl een kwart ook al genoegen neemt met 250 euro. Ruim één op de vijf Nederlanders geeft daarentegen aan hier onder geen beding toe bereid te zijn.
Zonneplan pleit voor meenemen energiebesparing in kredietwaardigheidsoverwegingZwolle, 14 maart 2022 - Vraag je een lening aan voor zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp? Dan zou de bank moeten kijken naar het besteedbaar inkomen ná toepassing van zo’n energiebesparende maatregel. Dat stelt energiespecialist Glenn van der Linde van zonne-energiebedrijf Zonneplan.
Zonnepanelen steeds vaker met eigen geld gekochtZwolle, 7 maart 2022 - Steeds vaker betalen Nederlanders zonnepanelen uit eigen zak, zo concludeert marktleider Zonneplan. Zogeheten duurzaamheidsleningen worden daardoor minder vaak ingezet. Vooral in de afgelopen twee coronajaren heeft zelfstandige financiering sterk aan populariteit gewonnen. Waar in 2019 nog 68 procent van de Nederlanders de panelen met eigen geld betaalde, was dit in 2021 al 84 procent.
Onrust op gasmarkt: vraag naar verduurzaming bereikt recordsAmersfoort/Zwolle, 1 maart 2022 - De oorlog in Oekraïne heeft ertoe geleid dat de gas- en stroomprijzen wederom sterk gestegen zijn. Nederlandse consumenten spelen hierop in door massaal op zoek te gaan naar manieren om hun woning te verduurzamen. Dat concluderen matchingsplatform Slimster en zonne-energiebedrijf Zonneplan. Zij zagen de vraag naar onder meer warmtepompen, isolatiebedrijven en zonnepanelen afgelopen week sterk toenemen.
Storm Dudley leidt tot recordopbrengst groene stroomZwolle, 18 februari 2022 - Nooit eerder werd er op één dag meer wind- en zonnestroom opgewekt dan donderdag 17 februari 2022. Dat concludeert energiebedrijf Zonneplan op basis van data van energiedataspecialist EnAppSys. In totaal wekten zonnepanelen en windmolens bijna 182 GWh op.
Zonnepanelenonderzoek: Groningen beste, Brabant slechtsteZwolle, 14 februari 2022 - In de provincie Groningen beschikt inmiddels 34 procent van de koopwoningen met een geschikt dak over zonnepanelen. Daarmee heeft de provincie de hoogst zonnepanelendichtheid van Nederland. Noord-Brabant scoort met een kleine 24 procent het laagst. Dit blijkt uit onderzoek van Zonneplan.
Dynamisch energiecontract in januari voordeliger dan vast contractZwolle, 1 februari 2022 - De inkoopprijzen voor gas en stroom lagen in januari aanzienlijk lager dan de prijzen voor vaste en variabele contracten. De consumentenprijs voor stroom daalde met bijna 34 procent ten opzichte van december, terwijl gas 18 procent goedkoper werd. Het uitblijven van koud winterweer en de verlaging van de energiebelasting zijn volgens energiebedrijf Zonneplan de voornaamste oorzaken.
300.000 huishoudens namen in 2021 zonnepanelenZwolle, 27 januari 2022 - In 2021 kregen 308 duizend Nederlandse huishoudens zonnepanelen. Het jaar ervoor waren dit er nog ruim 289 duizend, een stijging van 6,5 procent dus. Dat blijkt uit een berekening van Zonneplan naar aanleiding van het Nationaal Solar Trendrapport dat DNE Research op 26 januari 2022 publiceerde.
Zoveel had een CO2-heffing huishoudens gekost in 2021Zwolle, 19 januari 2022 - Een CO2-heffing over het energieverbruik van huishoudens is essentieel om de klimaatdoelstellingen te behalen, zo stelde onderzoeksbureau CE Delft in september vorig jaar. Energiebedrijf Zonneplan berekende dat dit een gemiddeld Nederlands huishouden in 2021 200 euro zou hebben gekost, wanneer zij onderdeel zouden worden van het bestaande EU ETS-systeem.
5 procent meer groene stroom in 2021, toch meer CO2-uitstootZwolle, 4 januari 2021 - In 2021 kwam ruim 26 procent van de stroom die Nederland gebruikte van windmolens en zonnepanelen. Daarmee nam het aandeel van duurzame bronnen met bijna vijf procentpunt toe ten opzichte van 2020. Desondanks lag de zogeheten koolstofintensiteit in 2021 ruim 72 procent hoger dan in 2020. Dat komt doordat ook het aandeel van kolen, de meest vervuilende energiebron, sterk toenam. Dit blijkt uit een analyse van energiebedrijf Zonneplan.
Kortste dag: stroom was nog nooit zo duurZwolle, 21 december 2021 - Uitgerekend op de kortste dag van het jaar en tijdens een lockdown bereikt de stroomprijs op de EPEX day-ahead-markt een absoluut record. Dinsdag 21 december kost een kilowattuur stroom gemiddeld 67,1 cent. Dat is ruim drie keer zoveel als een jaar geleden en 68 procent meer dan het gemiddelde van december tot nu toe. Een gebrek aan wind- en zonnestroom en de almaar stijgende gasprijs zijn volgens energiebedrijf Zonneplan de oorzaak.
Noordoost-Nederland bovenmatig geïnteresseerd in energieZwolle, 20 december 2021 - De huidige energiecrisis zet met name inwoners van de vier noordoostelijke provincies aan het denken. Dat concludeert energiebedrijf Zonneplan na een Google Trends-analyse. In totaal vergeleek Zonneplan de resultaten van 13 energiegerelateerde zoekopdrachten, waaronder termen als 'tarieven energie', 'kWh prijs' en 'energie besparen'. De uitkomsten sluiten aan bij het eerder gepubliceerde TNO-rapport, waaruit blijkt dat zogeheten 'energiearmoede' vooral heerst in Noordoost-Nederland.
's Middags gourmetten milieuvriendelijker dan 's avondsZwolle, 16 december 2021 - Naar schatting komt tijdens de komende kerstdagen in zo'n 1,2 miljoen Nederlandse huizen het gourmetstel weer op tafel. Dat de grote hoeveelheid vlees die op de bakplaat bereid wordt een flinke milieu-impact heeft moge duidelijk zijn. Energiebedrijf Zonneplan becijferde echter dat ook het moment waarop je het gourmetsel aanslingert nogal wat uitmaakt. Wie ervoor kiest 's middags te gourmetten in plaats van 's avonds, stootte daarmee vorig jaar met kerst nog 47 procent minder CO2 uit.
Gas goedkoper in november, stroomprijs gestegenZwolle, 6 december 2021 - In de maand november is de gasprijs met bijna 7 procent gedaald ten opzichte van oktober. Het daggemiddelde lag op €1,527 per m3, tegen €1,633 in oktober. Dit is vooral een gevolg van de extra gaslevering uit Rusland, die eind oktober al werd ingezet. De prijs voor stroom steeg daarentegen juist met 8 procent, van €0,348 per kWh naar €0,376. De voornaamste oorzaak daarvan is het verminderde aanbod van wind- en zonnestroom, zo stelt energiebedrijf Zonneplan.
Weinig wind en zon in november, toch minder CO2-uitstootZwolle, 2 december 2021 - De bijdrage van hernieuwbare bronnen aan de elektriciteitsvoorziening hield in november niet over. Wind- en zonneparken zorgden samen voor 17,3 procent van de totale productie. In oktober was dit nog 29,2 procent. Desondanks stootte Nederland met zijn stroomverbruik in november net iets minder CO2-uit dan de voorgaande maand. Dat komt doordat het aandeel van steenkool in de elektriciteitsmix afnam, zo concludeert Zonneplan op basis van eigen onderzoek.
CO2-emissieprijs op hoogste niveau ooitZwolle, 26 november 2021 - Nooit eerder lag de prijs voor het inkopen van CO2-emissierechten hoger dan op dit moment. Donderdag 25 november ging de prijs voor CO2-emissierechten voor het eerst door de 70 euro per ton (duizend kilo) heen: 72,91 euro. In januari was dit nog minder dan 35 euro. De oorzaak van de snelle stijging moet volgens energiebedrijf Zonneplan gezocht worden in China, dat begin november de steenkoolprijs kunstmatig sterk verlaagd heeft. Door de hogere CO2-prijs is ook de gasprijs weer bezig aan een opmars.
Zonneplan voorspelt opbrengst zonnepanelenZwolle, 23 november 2021 - Zonnepanelenbezitters die gebruikmaken van de Zonneplan app, kunnen sinds kort gebruikmaken van de functie Gebruik je eigen zonnestroom. De app voorspelt voor elk uur van de dag hoeveel stroom de panelen opwekken. Daarmee sorteert Zonneplan voor op de afbouw van de salderingsregeling. Business developer Koen Altena: "Het wordt de komende jaren steeds belangrijker je zelfopgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Deze app-update stimuleert je om dat daadwerkelijk te doen."
Zonneplan start energiebedrijf en stimuleert gebruik wind- en zonnestroomZwolle, 15 november 2021 - Terwijl menig energiebedrijf in zwaar weer verkeert, start Zonneplan maandag 15 november met Slimme energie. Door energie te digitaliseren stimuleert Zonneplan het gebruik van wind- en zonnestroom, waarmee het een oplossing wil bieden voor de overbelasting van het stroomnet. Tegelijkertijd stelt het bedrijf dat de huidige energiecrisis aantoont dat energiecontracten op basis van vaste prijzen “niet meer van deze tijd zijn.”
Zonneplan helpt huurders energie te besparenZwolle, 2 november 2021 - Zonneplan helpt huurders die in energiearmoede leven slimmer met hun energie om te gaan. "Juist nu mensen in corporatiewoningen in de problemen komen door energieprijsstijgingen, zorgen we voor bewustwording", aldus Danny Bos van Zonneplan. Hij krijgt bijval van Coos Timmermans van Energieloket Zwolle en van energiecoach Richard Jansman. Laatstgenoemde stelt dat kleine gedragsaanpassingen tot een groot verschil kunnen leiden.
Gas en stroom in oktober duurder, maar dalende trend zichtbaarZwolle, 1 november 2021 - De gasprijs is in oktober met 24 procent gestegen ten opzichte van september. Ook stroom was duurder vergeleken met de voorgaande maand, namelijk 10 procent. Daarentegen laten zowel gas als stroom een dalende trend zien binnen de maand oktober zelf. Op 31 oktober lagen de gas- en stroomprijs beide op een lager niveau dan op 30 september. De dalende lijn lijkt erop te duiden dat de energieprijzen weer enigszins normaliseren. Het is een ogenschijnlijk logisch gevolg van de Russische belofte om meer gas te gaan leveren aan Europa.
Elektrische auto laden 's middags tot 40 procent duurzamer dan 's avondsZwolle, 26 oktober 2021 - Wie elektrisch rijdt heeft zelf grote invloed op de mate van milieuvriendelijkheid daarvan. Door te laden op de momenten dat stroom grotendeels of zelfs volledig duurzaam wordt opgewekt, kan de CO2-uitstoot tot wel 40 procent verminderd worden. Dat blijkt uit berekeningen van Zonneplan, dat inzicht heeft in de zogeheten koolstofintensiteit van stroom in Nederland. De momenten met veel stroom uit hernieuwbare bronnen zijn vaak begin van de middag, terwijl er 's avonds rond 19 uur juist relatief veel CO2 in de stroom zit.
EV-rijder bespaart met 's middags laden 189 euro per jaarZwolle, 25 oktober 2021 - Door op de juiste momenten te laden kan een EV-rijder tot 189 euro per jaar besparen. Dat becijferde zonne-energiebedrijf Zonneplan. De voordeligste uren zijn rond 13 en 14 uur 's middags. Ook bevat deze 'middagstroom' in de regel minder CO2. Dat komt doordat de goedkoopste momenten ook de momenten met veel wind- en zonne-energie zijn. 's Avonds tussen 19 en 20 uur is stroom daarentegen juist het duurst en meest vervuilend.
Zonneplan publiceert Groene Stroommonitor 2021Zwolle, 18 oktober 2021 - Vandaag publiceert Zonneplan de Groene Stroommonitor 2021. In het rapport zijn de resultaten van het landelijke panelonderzoek naar de kennis en mening over groene stroom beschreven. Enkele interessante resultaten zijn dat een op de vijf ondervraagden niet weet of hij/zij groene stroom heeft en dat de gemiddelde consument het aandeel groene stroom in de elektriciteitsmix overschat. Ook geeft bijna een kwart van de 405 geënquêteerden aan open te staan voor een dynamisch energiecontract.
Zonnepanelen populair door hoge energieprijzenZwolle, 13 oktober 2021 - Nu energie steeds duurder wordt, zien veel Nederlanders dit als het moment om hun eigen stroom op te gaan wekken. Dat blijkt uit de verkoopcijfers van Zonneplan, dat het aantal orders de afgelopen twee weken bijna zag verdubbelen. Opmerkelijk, want normaliter ligt de verkooppiek juist vóór de zomer. Ook Google Trends laat zien dat er de laatste weken opvallend veel gezocht wordt op zonnepanelen. Daarmee wordt het beeld ondersteund dat de energieprijsexplosie de populariteit van zonnepanelen opstuwt.
Energieprijzen exploderen: stroom binnen één dag 66 procent duurderZwolle, 7 oktober 2021 - Nooit eerder steeg de stroomprijs van dag op dag zo snel als donderdag 7 oktober 2021 ten opzichte van de dag ervoor. Dat concludeert Zonneplan op basis van een analyse van de EPEX-spotprijzen. De enorme explosie - een prijsverschil van liefst 65,9 cent van de ene op de andere dag - is het gevolg van een eveneens enorme toename van de gasprijs. Daarnaast is het donderdag vrijwel windstil, waardoor er nauwelijks windenergie wordt opgewekt.
Stroom- en gasprijs stijgen tot recordhoogte in septemberZwolle, 1 oktober 2021 - Nooit eerder stegen de prijzen voor gas en stroom zo snel als afgelopen maand. De gasprijs nam met bijna 46 procent toe ten opzichte van het augustusgemiddelde, terwijl stroom ruim 57 procent duurder werd om in te kopen. De reactie van energieleveranciers kon niet uitblijven. Zij verhoogden hun tarieven per 1 oktober aanzienlijk.
Nieuwe Zonneplan-omvormer ontlast stroomnetZwolle, 29 september 2021 - Meewerken aan de oplossing voor het overbelaste stroomnet: met die intentie ontwikkelde Zonneplan de Zonneplan One optimized. Op maandag 13 september werd de nieuwe, innovatieve omvormer officieel in gebruik genomen. De ‘partially optimized’ omvormer maakt het mogelijk meer rendement te halen uit daken die deels met schaduwwerking te maken hebben. Business developer Koen Altena spreekt van “een belangrijke volgende stap in de energietransitie”.
Nederlanders overschatten massaal hoe groen hun stroom isZwolle, 27 september 2021 - Meer dan een kwart van de Nederlanders denkt dat alle stroom die zij gebruiken groen is en dus duurzaam is opgewekt. Dat blijkt uit een onderzoek van Zonneplan, uitgevoerd door PanelWizard. De praktijk is weerbarstiger: in 2020 kwam slechts twintig procent van alle stroom van de zon en de wind. "We kunnen dus wel stellen dat Nederlanders schromelijk overschatten hoe groen hun stroom is", aldus energiespecialist Glenn van der Linde van Zonneplan.
Afgelopen week was de duurste stroomweek ooitZwolle, 20 september 2021 - Niet eerder was stroom in Nederland zo duur als afgelopen week. Dat blijkt uit een analyse van Zonneplan, dat dagelijks de uurprijzen op de zogeheten EPEX spotmarkt bijhoudt. Het gemiddelde lag in de week van 13 tot en met 19 september op liefst 32,74 cent per kilowattuur. Daarmee steeg de inkoopprijs voor stroom voor de derde week op rij met meer dan twee cent. De torenhoge gasprijzen zijn nog altijd de grote boosdoener.
Een op de vijf Nederlanders weet niet welk energiecontract hij heeftZwolle, 9 september 2021 - Ruim twintig procent van Nederland weet niet of hij of zij een groen of grijs energiecontract heeft. Dat blijkt uit een onderzoek van Zonneplan, uitgevoerd door Panel Wizard. Opmerkelijk, want bij veel energieleveranciers is het alleen nog mogelijk voor groene stroom te kiezen. Meer dan zestig procent van de Nederlanders geeft aan groene stroom te hebben, tegen achttien procent met grijze stroom. Vooral onder jongvolwassenen leeft nog veel onwetendheid over het energiecontract.
De zon houdt zomervakantie: stroom wederom duurderZwolle, 6 september 2021 - Stroom was in augustus gemiddeld een halve cent per kilowattuur duurder dan in juli. Dat blijkt uit een analyse van energieleverancier Zonneplan. Opmerkelijk, want door de vele vakanties was de verwachting dat de vraag naar stroom juist zou afnemen, met een dalende prijs als gevolg. Het feit dat de zon zich opvallend weinig liet zien in combinatie met een eveneens oplopende gasprijs verklaren de enigszins onverwachte prijsstijging. De stijgende stroomprijslijn van de afgelopen maanden zet zich zodoende voort.
Winderige vakantie zorgt voor spotgoedkope stroomZwolle, 9 augustus 2021 - Zondag 8 augustus 2021 boekte Nederland een record: niet eerder dit jaar was stroom zo goedkoop. Gemiddeld kostte een kilowattuur stroom 16,05 cent, waarbij de uurprijzen tussen 8 en 17 uur zelfs negatief waren. Normaliter ligt de stroomprijs op zondagen rond de 23 cent. Frank Breukelman van Zonneplan, dat de uurprijzen van stroom bijhoudt, zoekt de verklaring in de combinatie van veel wind en het feit dat veel Nederlanders sinds dit weekend op vakantie zijn.
Stroomprijs in juli licht gestegenZwolle, 2 augustus 2021 - Stroom is in de maand juli 0,74 cent duurder geworden dan in de maand ervoor. Dat blijkt uit een analyse door Zonneplan. Stroom kostte in juli gemiddeld 25,03 cent per kilowattuur, tegen 24,29 cent in juni. Een kleine stijging, zeker vergeleken met het verschil van liefst 2,5 cent tussen mei en juni. De prijstoename lijkt zodoende iets te stabiliseren, al is het gezien de gasprijsontwikkeling niet ondenkbaar dat augustus nog duurder zal uitvallen.
Zonneplan voorziet 3.500ste Bouwinvest-woning van zonnepanelenAmsterdam/Zwolle, 7 juli 2021 - Deze maand bereikten Zonneplan en Bouwinvest Real Estate Investors een fraaie gezamenlijke mijlpaal. De marktleider in zonnepanelen voorzag in Berkel en Rodenrijs de 3.500ste eengezinswoning van de institutionele vastgoedinvesteerder van zonnepanelen. “Een zeer uitdagend project, uniek in zijn soort”, aldus Jasper Olsman, projectleider bij Zonneplan. Manager Technical Management Eric-Jan Dekkers van Bouwinvest kijkt alvast verder naar de volgende 3.500 woningen.
Duur gas laat stroomprijs in juni met 36 procent stijgenZwolle, 1 juli 2021 - De inkoopprijs voor stroom is in de maand juni met 36 procent gestegen ten opzichte van mei. Dat blijkt uit een analyse van Zonneplan, dat dagelijks de uurprijs voor stroom bijhoudt. Een logische verklaring hiervoor lijkt de gasprijs te zijn, die eveneens is gestegen. Energiespecialist Tomas Bleker van Pricewise stelt dat de stijgende lijn van 2019 wordt doorgezet. Zijn verwachting is dat de stroomprijzen tot aan de winter hoog blijven.