Zwolle, 17 januari 2023
Wie in 2022 elektrisch reed was daarmee minimaal 374 euro minder kwijt aan laadkosten dan wat de benzinerijder betaalde aan de pomp. Ten opzichte van diesel was het verschil kleiner: 157 euro in het voordeel van de EV-rijder. Echter, wie slim gebruikmaakte van laden op dynamische stroomprijzen was slechts 558 euro kwijt aan laadkosten: liefst 1.045 euro minder dan de benzinerijder. Dat blijkt uit berekeningen van energiebedrijf en laadpaalleverancier Zonneplan.
De kosten voor benzine en diesel zijn het afgelopen jaar steeds dichterbij elkaar gekomen. Door de hoge gasprijs steeg ook de stroomprijs, daar elektriciteit nog altijd grotendeels in gascentrales wordt geproduceerd. Zo betaalde de gemiddelde Nederlander in januari 2022 nog 39,8 cent per kilowattuur stroom, terwijl dit in oktober liefst 73 cent was, waarna de prijzen weer iets afzakten. Voor huishoudens met een dynamisch energiecontract, waarbij de stroomprijs van uur tot uur varieert, was dat verschil echter veel kleiner, zoals hieronder te zien.
‘s Nachts laden of op goedkoopste moment
Wie een elektrische auto heeft in combinatie met een dynamisch energiecontract en een laadpaal die uitgesteld kan laden, kiest er vaak voor om ‘s nachts te laden. De stroomprijzen zijn dan, zeker in het najaar en de winter, vaak het laagst. Een andere mogelijkheid is om, ervan uitgaande dat 11 kWh per dag laden ruim voldoende is voor 50 km woon-werkverkeer, dagelijks tijdens het goedkoopste uur van de dag te laden. Dat bespaarde in 2022 nog eens 132 euro extra aan laadkosten. Maar omdat dit in de zomermaanden vaak halverwege de middag is en we dan juist aan het werk zijn, is dit scenario iets minder realistisch, zo stelt Zonneplan.
13.500 km in een Volkswagen (e-)Golf
Als uitgangspunt nam Zonneplan een van de meest gangbare modellen waarvan zowel een benzine-, diesel- als elektrische variant beschikbaar is: de Volkswagen (e-)Golf. Het bedrijf ging verder uit van 13.500 kilometer per jaar, evenredig verdeeld over de twaalf maanden. Daaraan koppelde het de gemiddelde benzine-, diesel- en stroomprijs die het CBS in die maanden hanteerde en de dynamische stroomprijzen die in die maanden golden. In negen van de twaalf maanden bleek benzine het duurst in dagelijks gebruik. Opmerkelijk: in de overige drie maanden was dit elektrisch rijden (met thuisladen op een vast tarief). Publiek laden is in dit onderzoek buiten beschouwing gelaten, omdat de kosten moeilijk inzichtelijk en bovendien regioafhankelijk zijn.