Zonnepanelenonderzoek: Groningen beste, Brabant slechtste

Zwolle, 14 februari 2022

In de provincie Groningen beschikt inmiddels 34 procent van de koopwoningen met een geschikt dak over zonnepanelen. Daarmee heeft de provincie de hoogst zonnepanelendichtheid van Nederland. Noord-Brabant scoort met een kleine 24 procent het laagst. Op gemeenteniveau blijken inwoners van Laren het minst op te hebben met zonnepanelen, waar ze in Rijkswijk juist het populairst zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Zonneplan.

Waar Groningen er in positieve zin duidelijk uitspringt, scoort Noord-Brabant maar net lager dan Zeeland. Verder hebben ook Noord- en Zuid-Holland en Overijssel een relatief lage zonnepanelendichtheid. De overige zes provincies noteren allemaal een score rond de 30 procent.

Laren en Wassenaar

Wat op gemeenteniveau opvalt is dat zonnepanelen onder de vermogende inwoners van Laren en Wassenaar niet populair zijn. Beide gemeenten staan in de top-10 gemeenten met de laagste zonnepanelendichtheid. Rijswijk, Het Hogeland en Wageningen zijn daarentegen de gemeenten die het hoogst scoren. Rijswijk is bovendien de enige gemeente van Nederland waar meer dan de helft van de geschikte koopwoningen zonnepanelen heeft. Die eer heeft het vooral te danken aan de nieuwbouwwijk Sion, waar alle 4000 woningen van zonnepanelen voorzien zijn.

Van de vijf grootste gemeenten van Nederland hebben Amsterdam en Utrecht een bovengemiddeld hoge zonnepanelendichtheid. Eindhoven scoort gemiddeld, terwijl ‘s-Gravenhage en Rotterdam juist tot de 30 laagst scorende provincies behoren.

Geschikte daken

Op basis van actuele luchtfoto’s houdt Zonneplan voortdurend bij welke nieuwe woningen geschikt zijn voor zonnepanelen en welke woningen inmiddels voorzien zijn. De data uit dit onderzoek dateren van januari 2022.

Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, nam Zonneplan in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee. Verplichte panelen op huurwoningen zeggen immers niets over de bereidwilligheid tot verduurzaming van de bewoners. Daarnaast hebben niet alle koopwoningen een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Denk daarbij aan appartementen, huizen met enkel een dak op het noorden of huizen met een hoge boom voor de deur.