Een op drie Nederlanders reed al eens elektrisch

Zwolle, 2 augustus 2023

Ruim een derde van de Nederlanders boven de achttien reed al eens elektrisch. Bijna een op de vijf bezit, least of gebruikt met enige regelmaat een elektrische auto, terwijl nog eens een een op de zes incidenteel in een stekkerauto stapt. De overgrote meerderheid is overwegend tot zelfs zeer te spreken over de rijeigenschappen ervan. Dat blijkt uit een panelonderzoek van energiebedrijf Zonneplan, uitgevoerd door Panel Inzicht, onder 2002 Nederlanders.

Vooral veel mannen (46,2%) maakten al kennis met de mobiliteit van de toekomst. Bij vrouwen gaat het om een kwart. Wat verder opvalt is dat het percentage EV-rijders per leeftijdscategorie afneemt. Zo reed liefst zes op de tien 18- tot 30-jarigen al eens elektrisch, is dit onder dertigers ook nog bijna 57%, maar daalt het percentage vervolgens snel naar 36,2% van de veertigers. Onder vijftigers en zestigers neemt het nog verder af en in de categorie 70-plus gaat het om 15,7%.

Friezen meest ervaren én tevreden EV-rijders

Ook op geografisch niveau zijn er verschillen. Zo weten met name inwoners van Friesland wat elektrisch rijden inhoudt. Zo zegt bijna 14% van de ondervraagde Friezen een elektrische auto te bezitten en least 2,5% er eentje. Inclusief regelmatige en incidentele EV-rijders zonder eigen auto gaat het om ruim 41%. Dat is een stuk meer dan in buurprovincies Groningen en Drenthe (30%), terwijl Zeeland zelfs nog lager scoort (26,9%). Noord-Brabant en Gelderland volgen Friesland op de voet.

Al met al geeft 81% van de ondervraagden die al eens elektrisch reden aan deze manier van autorijden te kunnen waarderen. 45% geeft zelfs aan een elektrische auto “zeer prettig” te vinden rijden. Ook in dit opzicht scoren Friezen overigens het hoogst en Zeeuwen het laagst. Tussen mannen en vrouwen zijn op dit vlak nauwelijks verschillen en ook tussen de verschillende leeftijdscategorieën is over het algemeen consensus. Alleen de zeventigplussers lijken nog wat meer te moeten wennen aan elektrische mobiliteit. Dat kan volgens Zonneplan-woordvoerder Frank Breukelman te maken hebben met “het snelle accelereren dat EV’s doorgaans kenmerkt. De hoge instap die je bij veel elektrische auto’s ziet is daarentegen juist weer ideaal voor ouderen.”

Geld verdienen met thuis laden

Zonneplan is blij met de positieve houding van veel Nederlanders ten opzichte van elektrisch rijden. Door slim thuis laden te faciliteren wil het energiebedrijf de stap in deze richting nog aantrekkelijker maken. Het idee: opladen wanneer de zon schijnt en de wind waait, op basis van dynamische stroomprijzen. Woordvoerder Breukelman: “Over de rijeigenschappen van elektrische auto’s is eigenlijk iedereen het wel eens: het rijdt heerlijk. Maar een ander groot voordeel is voor velen dat ze thuis kunnen opladen en dus nooit meer naar de pomp hoeven. Door daarvoor de beste momenten uit te kiezen kun je als EV-rijder een extra bijdrage leveren aan het klimaat én kun je op sommige momenten zelfs geld verdienen.”