Energieprijzen exploderen: stroom binnen één dag 66 procent duurder

Zwolle, 7 oktober 2021

Nooit eerder steeg de stroomprijs van dag op dag zo snel als donderdag 7 oktober 2021 ten opzichte van de dag ervoor. Dat concludeert Zonneplan op basis van een analyse van de EPEX-spotprijzen. De enorme explosie - een prijsverschil van liefst 65,9 cent van de ene op de andere dag - is het gevolg van een eveneens enorme toename van de gasprijs. Daarnaast is het donderdag vrijwel windstil, waardoor er nauwelijks windenergie wordt opgewekt.

Woensdag stond de EPEX-inkoopprijs voor stroom al op het recordbedrag van 22,16 cent. Donderdag komt het daggemiddelde echter uit op liefst 36,76 cent. Zo'n groot prijsverschil tussen twee dagen kwam nooit eerder voor. Op het duurste moment, donderdagavond om 19 uur, tikt de prijs zelfs bijna de 70 cent aan. Zouden alle huishoudens op dat moment hun vaatwassers aanzetten, dan kost dat de energieleveranciers samen ruim 1,6 miljoen euro extra ten opzichte van hetzelfde tijdstip een week eerder.

Ontwikkeling stroomprijzen week 40

image

Paniek over gasprijs neemt toe

De prijsstijging is zonder twijfel toe te schrijven aan de gasprijs. Deze kwam woensdag op de TTF-markt uit op 114 euro per MWh, tegen 'slechts' 88 euro per MWh op dinsdag. Een stijging van bijna 30 procent. De opvallende snelle dag-op-dagstijging lijkt het gevolg te zijn van wereldwijde speculaties over de te vullen gasvoorraden. Negatieve berichtgeving omtrent dit thema heeft de laatste maanden haast standaard ogenblikkelijk invloed op de energiemarkten.

Daarnaast stond er op woensdag in het grootste deel van het land met windkracht 3 nog redelijk wat wind. Donderdag is het met windkracht 1 daarentegen vrijwel windstil. Dit gemis wordt opgevangen door extra vraag naar gas, waardoor de stroomprijzen nog sterker stijgen.