Noordoost-Nederland bovenmatig geïnteresseerd in energie

Zwolle, 20 december 2021

De huidige energiecrisis zet met name inwoners van de vier noordoostelijke provincies aan het denken. Dat concludeert energiebedrijf Zonneplan na een Google Trends-analyse. In totaal vergeleek Zonneplan de resultaten van 13 energiegerelateerde zoekopdrachten, waaronder termen als 'tarieven energie', 'kWh prijs' en 'energie besparen'. De uitkomsten sluiten aan bij het eerder gepubliceerde TNO-rapport, waaruit blijkt dat zogeheten 'energiearmoede' vooral heerst in Noordoost-Nederland.

In Google Trends is, bij voldoende zoekvolume, per provincie op een schaal van 0 tot 100 te zien in hoeverre een bepaalde zoekterm populair is (geweest), bijvoorbeeld in het afgelopen jaar. De provincie Groningen scoort op bijna alle relevante, energiegerelateerde zoektermen hoog. Op termen als 'tarieven energie', 'kWh prijs', 'groene stroom' en 'energie contract' behaalt het de maximale score. Voor Drenthe geldt dit voor termen als 'overstappen energie' en 'energie besparen', terwijl Overijssel weer hoog scoort op onder meer 'energie vergelijken' en 'energieprijzen'. Friesland is in veel gevallen de nummer twee of drie op de lijst.

Zoeken naar alternatieven

Kijkend naar haar klantenbestand signaleert energiebedrijf Zonneplan ook een duidelijke trend. Het bedrijf levert stroom en gas tegen uur- en dagprijzen, waarmee het een dynamisch alternatief biedt voor vaste contracten. Sinds de officiële start op 15 november melden zich volgens een woordvoerder hoofdzakelijk klanten uit het noorden aan. "Deels natuurlijk doordat wij in Zwolle zitten en de mensen ons hier vaak al kennen. Maar het lijkt er ook sterk op dat noorderlingen, gevoed door de energiecrisis, meer het gevoel hebben dat het tijd is voor wat anders." Hij benadrukt dat dynamische tarieven niet per definitie goedkoper zijn, maar dat dit afhankelijk is van de manier waarop de klant met zijn energie omgaat.

Energiearmoede

In september publiceerde TNO het rapport 'De feiten over energiearmoede in Nederland'. Op de kaart die het percentage huishoudens in energiearmoede illustreert, kleurt vooral Noordoost-Groningen donkerrood. De gemeente Pekela scoort met 13,7 procent het hoogst. Ook in Friesland, het oosten van Drenthe en Twente zijn de aantallen hoog. Andere uitschieters zijn Zuid-Limburg en de westelijke Flevopolder.