Binnen vijf jaar heeft helft van Nederland zonnepanelen

Zwolle, 16 juni 2022

Bijna driekwart van de Nederlanders heeft zonnepanelen of is van plan ze in de toekomst te laten installeren. Ruim 50 procent verwacht ze zelfs al binnen nu en vijf jaar te hebben. Wie (nog) geen zonnepanelen heeft, noemt de prijs als belangrijkste reden daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen is er al ruim een halfjaar een grote run op zonnepanelen. Halverwege 2021 becijferde Dutch New Energy nog dat een kwart van de Nederlandse huizen stroom opwekt. Dat getal is inmiddels al opgelopen tot 38 procent. Nog eens 13 procent wil ze in de komende vijf jaar laten installeren, terwijl ruim één op de vijf ze wel wil, maar nog niet weet wanneer. Slechts een kwart van de ondervraagden heeft geen zonnepanelen en is ook niet van plan ze in de toekomst aan te schaffen.

Prijs voornaamste struikelblok

Logischerwijs hebben Nederlanders met een koopwoning aanzienlijk meer invloed op de komst van zonnepanelen op hun dak dan huurders. Van alle ondervraagden met een koopwoning zonder zonnepanelen geeft bijna één op de drie aan zonnepanelen momenteel nog te duur te vinden. Daarnaast blijkt de VvE vaak een struikelblok en stelt één op de zeven ondervraagden dat het dak ongeschikt is voor zonnepanelen. Een vergelijkbare groep geeft aan zich momenteel nog te oriënteren.

Terugverdientijd minder dan drie jaar

Dat de prijs de grootste sta-in-de-weg is voor het aanschaffen van zonnepanelen verbaast Frank Breukelman van Zonneplan niet. “Het idee bestaat nog altijd dat verduurzamen vooral veel geld kost in plaats van dat het je wat oplevert. Maar het afgelopen jaar is de prijs voor stroom meer dan verdubbeld, terwijl de productie en transport van zonnepanelen ‘slechts’ 15 procent duurder werd.” Volgens berekeningen van Zonneplan bedraagt de terugverdientijd bij de actuele stroomprijzen minder dan drie jaar. Bij de tarieven van april 2021 ging het nog om zo’n vijf jaar.

Daarbij moet dan wel aangetekend worden dat de huidige tarieven dan de komende jaren stand moeten houden. “Maar dat de extreem lage tarieven van pakweg anderhalf jaar geleden niet gauw terug zullen keren staat buiten kijf”, aldus Frank Breukelman. “Bovendien heeft de huidige energiecrisis maar weer eens aangetoond hoe belangrijk het is snel onafhankelijk te worden van externe partijen.”