Zwolle, 12 april 2022
Meer dan de helft van de Nederlanders heeft de thermostaat lager gezet om energiekosten te besparen. Ook bijna 50 procent besloot voortaan korter te douchen. Daarnaast investeerden vier op de tien Nederlanders in andere energiebesparende maatregelen. Dat blijkt uit een panelonderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 2000 Nederlanders, uitgevoerd door onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.
De thermostaat lager zetten en korter douchen zijn de meest eenvoudige manieren om per direct minder gas te gebruiken. Het vergt bovendien geen investering. Dat geldt uiteraard wel voor meer ingrijpende aanpassingen aan de woning. Desondanks blijkt uit het onderzoek van Zonneplan dat liefst 40 procent van Nederland de afgelopen maanden koos voor zonnepanelen, een warmtepomp, betere isolatie of een combinatie daarvan. Isoleren was het populairst, gevolgd door zonnepanelen en een combi van beide. 27 van de 2000 ondervraagden gaven aan voor alle drie te zijn gegaan.
Zeeland koploper
Inwoners van Overijssel voeren met 63 procent de boventoon als het gaat om het lager zetten van de verwarming, terwijl Drenthen met 51 procent juist iets achterblijven. Zeeuwen daarentegen investeerden het meest in het daadwerkelijk verduurzamen van hun woning. Ruim 48 procent van de inwoners van Zeeland gaf aan de afgelopen maanden geïnvesteerd te hebben in zonnepanelen, een warmtepomp, isolatie of een combinatie daarvan. Zuid- en Noord-Hollanders blijven op dit vlak een stuk achter bij de rest van Nederland, zo laat het onderzoek van Zonneplan zien. Beide provincies scoren rond de 34 procent.
Kostenplaatje voornaamste beperking
Van alle ondervraagden zegt liefst 86 procent iets te doen om energiekosten te besparen. Daarbij ervaren ruim twee op de drie Nederlanders echter beperkingen, zo blijkt eveneens uit het onderzoek van Zonneplan. Zo geeft 6 procent aan geen meerwaarde te zien in het verduurzamen van de woning.
Ruim een derde ziet het kostenplaatje als voornaamste struikelblok om hun huis te verduurzamen. Zonnepanelen, een (hybride) warmtepomp of een goed geïsoleerde spouwmuur kosten doorgaans enkele duizenden euro’s, een combi daarvan gaat al gauw richting de tienduizend. Verder geeft een op de vijf ondervraagden aan niet te weten waar ze moeten beginnen of het verduurzamen van de woning “te veel gedoe” te vinden.
Al energieneutraal
Tot slot zijn er gelukkig ook een hoop Nederlanders die zich niet geremd voelen in het energiezuiniger maken van hun woning. Ruim één op de drie deelnemers aan het onderzoek van Zonneplan ervaart geen beperkingen. Ook zijn er diverse respondenten die al zo goed als energieneutraal leven. “Alleen het vervangen van de ramen door HR+++ glas zou volgens een warmtescan nog wat kunnen opleveren”, aldus een 75-jarige Utrechter.