Zwolle, 20 juni 2023
Net als in 2021 zijn de inwoners van Drenthe koploper zonnepanelen installeren. Liefst 38 procent van de woningen in Drenthe beschikt inmiddels over zonnepanelen. Dat is aanzienlijk meer dan in bijvoorbeeld Zuid-Holland, waar het percentage stokt bij 18 procent. Maar ook daar wordt aan de weg getimmerd, want het aantal installaties nam er in 2022 met liefst 37 procent toe ten opzichte van 2021 en dat is een grotere stijging dan in elke andere provincie. De gemeente Purmerend maakte echter verreweg de grootste groei door. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van recent gepubliceerde CBS-cijfers.
Al jaren is het percentage huizen met zonnepanelen in de provincies buiten de Randstad het grootst. Met name de noordelijke provincies en Zeeland wekken relatief gezien erg veel zonnestroom op. Dat komt volgens Zonneplan vooral omdat die provincies nu eenmaal veel meer geschikte daken tellen, doordat er veel eengezinswoningen staan en juist relatief weinig appartementen. Wel heeft er afgelopen jaar een kleine verschuiving plaatsgevonden. Waar de top-5 in 2021 nog (in deze volgorde) bestond uit Drenthe, Friesland, Zeeland, Limburg en Groningen, wisselden in 2022 Friesland en Zeeland van positie en hetzelfde gold voor Limburg en Groningen. Zuid-Holland was en blijft hekkensluiter.
Grootste stijging in Purmerend
Toch is het zeker niet zo dat de Randstad stilstaat wat betreft de installatie van zonnepanelen op woningdaken. Sterker nog: in Zuid-Holland en Utrecht nam het percentage huizen met zonnepanelen het hardst toe, waarbij specifiek gemeenten als Albrandswaard, Renswoude, Krimpenerwaard, Alblasserdam en Bunschoten een eervolle vermelding verdienen. Toch realiseerden zij niet zo’n grote toename als in Purmerend. Daar kwamen er in 2022 liefst 3659 woningen met zonnepanelen bij, goed voor een stijging van liefst 77 procent. Dat heeft de gemeente vooral volgens Zonneplan te danken aan de vele nieuwbouw die in 2022 afgerond werd: er kwamen 5155 nieuwe woningen bij, een toename van bijna 14 procent.
Vraag naar zonnepanelen genormaliseerd
Als gevolg van de energiecrisis nam de vraag naar zonnepanelen vorig jaar buitenproportionele vormen aan. Wachttijden liepen op tot soms wel bijna een jaar. En hoewel de interesse in zonnepanelen nog altijd groot is vergeleken met de jaren voor 2022 is de vraag wel weer wat genormaliseerd, zegt Zonneplan. In sommige regio’s kan alweer binnen acht weken geïnstalleerd worden, in andere regio’s gaat het nog altijd om zo’n zes maanden.