Zes op de tien gemeenten boven verbruiksplafond energie

Zwolle, 18 oktober 2022

In zes op de tien Nederlandse gemeenten ligt het gemiddelde gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond dat het kabinet per 1 januari instelt. In slechts één op de negen gemeenten blijft een doorsnee huishouden binnen de grenzen van zowel 2900 kWh stroom als 1200 m³ gas per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de regionale verbruiksdata van 2021 die het CBS op 7 oktober publiceerde.

Met name buiten de Randstad ligt het gemiddelde verbruik vrijwel altijd boven het plafond. De provincies Friesland, Groningen en Drenthe kleuren zelfs volledig rood of oranje, wat wil zeggen dat hooguit het stroomverbruik onder het prijsplafond blijft. Gas bepaalt echter het grootste deel van de energierekening en op dit vlak ligt het verbruik zeker in het Noorden vaak ruim boven de limiet. Dat komt volgens Zonneplan vooral doordat woningen in deze provincies gemiddeld genomen groter zijn dan in het Westen en bovendien vaak matig geïsoleerd.

Zuid-Hollanders vaakst binnen de perken

Hoe anders is het in de Flevopolder. In de gemeenten Lelystad en Zeewolde ligt het gemiddelde gasverbruik ruim 100 kuub onder het plafond, in Almere is het gemiddelde jaarverbruik zelfs maar 470 kuub. Daar staat een relatief hoog stroomverbruik tegenover, doordat Flevolanders bovengemiddeld vaak elektrisch rijden en verwarmen met behulp van een warmtepomp.

Dat laatste geldt niet voor Zuid-Holland, maar desondanks ligt in 38,5 procent van de gemeenten in deze provincie zowel het gas- als stroomverbruik onder het plafond. Dat percentage is het hoogst van heel Nederland. Volgens Zonneplan komt dit met name door het relatief grote aantal kleinere appartementen, waar minder gas nodig is voor de verwarming ervan. In algemene zin valt op dat de gemeenten waarin grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Breda, Enschede en Zwolle vallen allemaal groen kleuren.

Vaste prijs binnen verbruiksplafond

Het is voor veel huishoudens de komende periode zaak veel energie te besparen. Het prijsplafond, waardoor je niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom betaalt, ongeacht je energiecontract, geldt namelijk tot een verbruik van 1200 kuub en 2900 kilowattuur. Voor het verbruik boven die waardes betaal je wel de - vaak hoge - prijzen uit je energiecontract. Volgens Zonneplan wordt inzicht in het energieverbruik het komende jaar dan ook belangrijker dan ooit.