Gas en stroom in oktober duurder, maar dalende trend zichtbaar

Zwolle, 1 november 2021

De gasprijs is in oktober met 24 procent gestegen ten opzichte van september. Ook stroom was duurder vergeleken met de voorgaande maand, namelijk 10 procent. Daarentegen laten zowel gas als stroom een dalende trend zien binnen de maand oktober zelf. Op 31 oktober lagen de gas- en stroomprijs beide op een lager niveau dan op 30 september. De dalende lijn lijkt erop te duiden dat de energieprijzen weer enigszins normaliseren. Het is een ogenschijnlijk logisch gevolg van de Russische belofte om meer gas te gaan leveren aan Europa.

32 eurocent extra per kuub

Een kuub gas kostte in oktober gemiddeld 1,63 euro, inclusief belastingen. In september was dit nog 1,31 euro. In het hypothetische geval dat dit één op één zou worden doorberekend in de prijzen voor vaste contracten, betekent dit voor het gemiddelde Nederlandse huishouden een stijging van bijna 400 euro op jaarbasis.

De prijs voor een kilowattuur stroom kwam in oktober uit op een gemiddelde van 0,348 euro, tegen 0,315 euro in augustus. Een stijging van ruim 3 eurocent dus. Dat zou een doorsnee huishouden jaarlijks zo'n 80 euro extra kosten.

Dalende trend

Duidelijk is wel dat het positieve nieuws over extra gas uit Rusland van afgelopen week leidt tot aanzienlijke prijsdalingen. Zo lag de gasprijs tijdens de eerste 7 dagen van oktober op gemiddeld 1,73 euro per kuub, maar tijdens de laatste 7 dagen op 1,35 euro. Dit vertaalt zich ook door in de stroomprijs, die afgelopen week gemiddeld ruim 4 eurocent lager lag dan in week 40.

De komende maand is het afwachten in hoeverre de prijsdaling zal doorzetten. Dit hangt voornamelijk af van de vraag of Poetin daadwerkelijk daad bij het woord voegt. De Russische president heeft aangegeven dat de extra gasleveringen vanaf 8 november zullen ingaan. Deze week zullen de prijzen naar verwachting in elk geval blijven dalen, als gevolg van de positieve berichtgeving. Bovendien wacht ons een relatief zachte eerste novemberweek, waardoor de kachel wellicht wat minder hoog opgestookt hoeft te worden.