Voor het eerst gratis stroom in 2024

Zwolle, 6 april 2024

Morgen, zaterdag 6 april, is stroom voor het eerst dit jaar gratis voor huishoudens met een dynamisch energiecontract. De EPEX day-aheadmarkt voor het tijdslot tussen 14:00 en 15:00 uur sloot zojuist op -125,30 euro per megawattuur. Inclusief de bijkomende kosten komt de consumentenprijs exact op nul uit, zo meldt energiebedrijf Zonneplan. Ook tussen 13:00 en 14:00 uur is de prijs nagenoeg nihil. Een stortvloed aan zonnestroom, gecombineerd met de nodige wind zijn volgens Zonneplan de duidelijk aanwijsbare oorzaken.

image

Eerder deze week meldde Zonneplan al dat er in het eerste kwartaal een recordaantal van 30 uren met een negatieve inkoopprijs voor elektriciteit genoteerd werden. Bovenop die inkoopprijs komt nog de te betalen energiebelasting en btw plus een inkoopvergoeding voor het energiebedrijf. Komende zaterdag zakt de inkoopprijs dit jaar voor het eerst door de kritieke grens van -125 euro per megawattuur. In 2023 kwam het in totaal 15 uren voor dat de inkoopprijs dusdanig negatief was dat consumenten niet hoefden te betalen of zelfs geld toe kregen om stroom te gebruiken.

Veel zon en wind

Volgens woordvoerder Frank Breukelman van Zonneplan ligt de verklaring voor deze extreem lage stroomprijzen voor de hand: een combinatie van weinig vraag naar stroom en veel (duurzaam) aanbod: “De goedkoopste energie is afkomstig van hernieuwbare bronnen, zoals zon en wind. Daar wordt komend weekend veel van verwacht, terwijl onze vraag naar stroom in het weekend altijd een stuk lager is. Veel bedrijven zijn immers gesloten. Er ontstaat naar verwachting een overvloed van wind- en zonnestroom, een negatieve prijs stimuleert gebruikers om juist op die momenten extra te verbruiken, om het net te ontlasten.”

Mogelijk zonnepanelen uit

De woordvoerder van Zonneplan benadrukt wel dat deze zogeheten day-aheadprijzen tot stand komen op basis van een verwachting van vraag en aanbod. “Het kan op de dag zelf nog een stuk zonniger zijn dan verwacht, of juist een stuk minder. Dan ontstaat er nog meer onbalans op het net. Met onze Nexus thuisbatterij en op afstand aanstuurbare zonnepanelenomvormers - die dus uit kunnen wanneer er te veel zonnestroom geleverd wordt - spelen we daar sinds kort op in. Als klant profiteer je dan van de nog veel aantrekkelijkere prijzen die realtime ontstaan.” Zo meldde Zonneplan eerder deze week dat klanten die hun zonnepanelen op eerste paasdag tijdelijk uit lieten zetten hiermee 4,5 keer meer verdienden dan wanneer zij stroom hadden geleverd aan het net.