Nieuwe Zonneplan-omvormer ontlast stroomnet

Zwolle, 29 september 2021

Meewerken aan de oplossing voor het overbelaste stroomnet: met die intentie ontwikkelde Zonneplan de Zonneplan One optimized. Op maandag 13 september werd de nieuwe, innovatieve omvormer officieel in gebruik genomen. De ‘partially optimized’ omvormer maakt het mogelijk meer rendement te halen uit daken die deels met schaduwwerking te maken hebben. Business developer Koen Altena spreekt van “een belangrijke volgende stap in de energietransitie”.

image
image

De elektrificatie van Nederland, met steeds meer windmolens en zonnepanelen die stroom opwekken, leidt tot een groeiend probleem. Het stroomnet raakt namelijk steeds vaker en op steeds meer plekken overbelast. Dit gebeurt met name in de middaguren, omdat de vraag naar stroom dan relatief laag is, terwijl de zon juist op die momenten schijnt en de wind volop waait. Daardoor moeten duurzame bronnen worden afgetopt, om te voorkomen dat er meer stroom op het net komt dan er op die momenten wordt afgenomen.

Slimmer gebruikmaken van beschikbare daken

Koen Altena van Zonneplan stelt dat stoppen met duurzame stroom opwekken “natuurlijk niet de oplossing” is. “De enorm hoge stroomprijzen van dit moment, als gevolg van peperduur gas, geven maar weer eens aan dat we echt snel over moeten naar duurzamere en goedkopere energiebronnen. Alleen moeten we de opwek daarvan gelijkmatiger verdelen.”

Altena legt uit dat zogeheten oost-westopstellingen met het nieuwe type omvormer beter renderen. “Panelen gericht op het zuiden waren tot voor kort de norm. Alleen die zorgen juist voor de grote pieken in de middag. Oost-westgeoriënteerde zonne-installaties wekken daarentegen ook ’s ochtends en ’s avonds stroom op. Alleen: wanneer de zon over de nok van het dak trekt, ligt een deel van de installatie in de schaduw. Daarvoor zijn de zogeheten optimizers. Die zorgen ervoor dat ieder paneel afzonderlijk het maximale rendement kan opleveren.”

Ook voordeliger qua kosten

Bij zonnepanelen betekent schaduw op één paneel dat het hele systeem minder opwekt. Een reeds bestaande oplossing hiervoor is de optimizer, die ieder paneel afzonderlijk laat werken. Tot dusver hadden alle panelen op het dak een optimizer nodig. Maar met de Zonneplan One optimized krijgen enkel nog de panelen die in de schaduw liggen zo’n mini DC-regelaar. Voor de consument scheelt dat aanzienlijk in aanschafkosten en het verkleint bovendien de kans op een defecte optimizer in de toekomst.