Afgelopen week was de duurste stroomweek ooit

Zwolle, 20 september 2021

Niet eerder was stroom in Nederland zo duur als afgelopen week. Dat blijkt uit een analyse van Zonneplan, dat dagelijks de uurprijzen op de zogeheten EPEX spotmarkt bijhoudt. Het gemiddelde lag in de week van 13 tot en met 19 september op liefst 32,74 cent per kilowattuur. Daarmee steeg de inkoopprijs voor stroom voor de derde week op rij met meer dan twee cent. De torenhoge gasprijzen zijn nog altijd de grote boosdoener.

image

Een woordvoerder van Zonneplan legt uit: "We hebben nog altijd veel gas nodig om in onze stroomvraag te kunnen voorzien. Daardoor is er haast een rechtstreeks verband tussen de gas- en de stroomprijs. Zelfs wanneer er relatief veel wind- en zonnestroom wordt opgewekt, bepaalt de duurste benodigde bron - doorgaans gas - de prijs."

140 procent stijging in 4 maanden

Het effect is nog duidelijker te zien wanneer de prijs voor stroom ontleed wordt. "Zo'n 15 cent van de kilowattuurprijs bestaat uit belastingen. Die betaal je altijd. Afgelopen week was de kale stroomprijs dus ruim 17 cent. Ter vergelijking: eind mei zaten we nog rond de 7 cent, een stijging van meer dan 140 procent dus", aldus de Zonneplan-woordvoerder. Voor een gemiddeld huishouden zou dit op jaarbasis zo'n 270 euro extra aan stroomkosten betekenen.

Indirect grote gevolgen voor huishoudens

De prijsstijging heeft voor Nederlanders met een vast energiecontract - zo'n 95 procent - vooral op de langere termijn gevolgen. Wie binnenkort een nieuw energiecontract moet afsluiten zal een stuk duurder uit zijn dan nu. Een toekomstige prijsdaling is nog niet voorzien, waardoor energieleveranciers weinig anders kunnen dan de hoge inkoopprijzen doorberekenen aan de consument. Wie binnenkort overstapt zit dus gegarandeerd voor een jaar vast aan een hoge gas- en stroomprijs.