Zwolle, 27 januari 2022
In 2021 kregen 308 duizend Nederlandse huishoudens zonnepanelen. Het jaar ervoor waren dit er nog ruim 289 duizend, een stijging van 6,5 procent dus. Dat blijkt uit een berekening van Zonneplan naar aanleiding van het Nationaal Solar Trendrapport dat DNE Research op 26 januari 2022 publiceerde.
Uit het Trendrapport blijkt dat er in 2021 voor 1287 MWp aan residentieel zonvermogen werd geïnstalleerd. De onderzoekers rekenen met een gemiddeld vermogen van 368 Wattpiek per paneel, wat neerkomt op bijna 3,5 miljoen nieuw geïnstalleerde zonnepanelen. Zonneplan voerde als marktleider alleen al ruim 19 duizend installaties op particuliere daken uit. Het gebruikte daarvoor bijna 217 duizend panelen, wat neerkomt op een gemiddelde van 11,36 panelen per dak. Door het totale aantal van 3,5 miljoen nieuwe panelen te delen door dit getal, kan vastgesteld worden dat 308 duizend huishoudens panelen lieten installeren.
Bron: Nationaal Solar Trendrapport 2022
Eén op de vijf huizen zonnepanelen
In totaal beschikken volgens het Trendrapport nu ruim 1,5 miljoen Nederlandse woningen over zonnepanelen. Daarmee wekt een kleine 20 procent van alle Nederlandse huishoudens eigen stroom op. Dat wil niet zeggen dat dat er nog 6,5 miljoen woningen te gaan zijn. Appartementen vallen onder één complex en niet alle woningen met een eigen dak zijn geschikt voor zonnepanelen. Uit handmatige tellingen van Zonneplan blijkt dat er in Nederland momenteel nog een kleine 2,1 miljoen woningen met een geschikt dak staan.
Minder commerciële installaties
Waar het aantal nieuwe installaties op woningen steeg ten opzichte van 2020, geldt dat niet voor het aantal commerciële projecten. Er werd voor 2345 MWp aan nieuwe zonneparken en panelen op bedrijfsdaken geïnstalleerd. In 2020 lag dit getal iets hoger, met 2397 aan nieuw geïnstalleerd vermogen. Het lijkt er dus sterk op dat vooral commerciële investeerders beperkingen ondervinden van corona en sterke inflatie, terwijl huiseigenaren de hoge energieprijzen juist als reden aangrijpen om zelf stroom op te gaan wekken.