Zonneplan voorspelt opbrengst zonnepanelen

Zwolle, 23 november 2021

Zonnepanelenbezitters die gebruikmaken van de Zonneplan app, kunnen sinds kort gebruikmaken van de functie Gebruik je eigen zonnestroom. De app voorspelt voor elk uur van de dag hoeveel stroom de panelen opwekken. Daarmee sorteert Zonneplan voor op de afbouw van de salderingsregeling. Business developer Koen Altena: "Het wordt de komende jaren steeds belangrijker je zelfopgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Deze app-update stimuleert je om dat daadwerkelijk te doen."

Elke gebruiker krijgt in de app een woningspecifieke opbrengstvoorspelling, op basis van de gegevens van weersatellieten van EUMETSAT. De locatie en hellingshoek van het dak vormen daarbij belangrijke variabelen. Zo zal iemand met een oost-west georiënteerd dak in de ochtend en namiddag een hogere opbrengst hebben dan een dak op het zuiden, terwijl een woning in Den Helder al met al meer stroom zal opwekken dan eenzelfde soort huis in Doetinchem.

Afbouw saldering

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling naar alle waarschijnlijkheid beetje bij beetje afgebouwd, waardoor zonnestroomoverschotten steeds minder waard worden. Daarmee wil de overheid panelenbezitters stimuleren om de zelfopgewekte stroom vooral zelf te verbruiken. Koen Altena van Zonneplan: "Onder meer om die reden werken wij al enkele jaren aan de ontwikkeling van Slimme energie. Daarmee proberen we Nederland bewust te maken van het momentane karakter van stroom uit hernieuwbare bronnen, om deze stroom vervolgens ook echt te gebruiken. Deze app-update past precies in dat rijtje."

image

Voorkom uitval zonnepanelen

Een achterliggende reden waarom zelfverbruik door de overheid gestimuleerd wordt, is het gegeven dat het elektriciteitsnet nu regelmatig overbelast raakt. Dit gebeurt hoofdzakelijk in de middaguren, wanneer er veel wind- en zonnestroom wordt opgewekt, terwijl er weinig stroom wordt afgenomen. Daardoor komt het soms voor dat omvormers van zonnepanelenbezitters die wonen in wijken waar veel zonnestroom wordt opgewekt, uitvallen om netcongestie te voorkomen.

Stroom van het eigen dak die de eigenaar zelf direct verbruikt, komt echter niet op het elektriciteitsnet terecht. Wat is dan concreet de meerwaarde van de opbrengstvoorspelling in de app? "Dankzij de nieuwe functie in de app kun je vandaag alvast besluiten om morgenmiddag je wasmachine gratis te laten draaien op eigen zonnestroom. Zo help je netoverbelasting te voorkomen en voorkom je bovendien dat je 'm 's avonds op dure, gas- en kolengestookte stroom moet laten draaien", aldus Altena.