Voor het eerst meer dan 50 procent stroom hernieuwbaar

Zwolle, 2 juni 2023

Afgelopen maand werd voor het eerst meer dan de helft van alle elektriciteit die Nederland gebruikte opgewekt door windmolens en zonnepanelen. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan op basis van cijfers van energiedataleverancier EnAppSys. Zonnepanelen namen liefst 35,5 procent van de totale stroomvraag voor hun rekening, windmolens nog eens ruim 15 procent. In mei 2022 kwam het totale aandeel van deze groenestroombronnen nog uit op 43,8 procent. Toegenomen productiecapaciteit en een verminderde vraag naar stroom zijn volgens Zonneplan de oorzaken.

Vooral het aantal huishoudens met zonnepanelen is de laatste tijd sterk toegenomen. Als gevolg van de gestegen energieprijzen ontstond er halverwege 2022 een run op het ‘zwarte goud’. Daar was in de wintermaanden nog relatief weinig van te werken, maar nu het zonseizoen afgetrapt is schiet de productie van zonnepanelen omhoog. In mei werd er ruim 36 procent meer zonnestroom opgewekt dan in april. Nu kende mei ook 83 extra zonuren ten opzichte van april en bovendien 22 meer dan mei 2022.

Minder vraag naar stroom door inflatie

Het hoge percentage wind- en zonnestroom is niet alleen een gevolg van goed weer en toegenomen productiecapaciteit. Het is namelijk niet alleen een kwestie van aanbod, maar zeker ook van vraag. Zo lag het stroomverbruik afgelopen maand liefst 16 procent lager dan in mei 2022. Volgens Zonneplan is dat duidelijk een gevolg van de inflatie, waarbij de toegenomen energiekosten een voorname rol spelen. Veel huishoudens gaan zuiniger om met hun energie om de energierekening betaalbaar te houden.

Negatieve stroomprijzen

Mei was dankzij het grote aandeel van wind- en zonne-energie ook de maand van de negatieve stroomprijzen. Liefst 49 uren lag de inkoopprijs voor stroom op de zogeheten spotmarkt onder nul: stroomproducenten moeten dan betalen om hun stroom aan het net kwijt te kunnen. De consument met een dynamisch energiecontract betaalt deze prijzen, al komt er nog wel energiebelasting en btw bovenop. Inclusief deze overheidsheffingen bleef de consumentenprijs gedurende zes uur echter nog steeds negatief. Dynamische energiegebruikers kregen op die momenten dus geld toe om stroom te gebruiken. Het verbruik van Zonneplan-klanten lag tijdens die uren tot wel 139 procent hoger dan op een ‘normale’ dag.