Zonneplan en Liander starten pilot tegen netcongestie

Apeldoorn/Zwolle, 12 september 2024

Energiebedrijf Zonneplan en netbeheerder Liander starten in Arnhem samen een pilot tegen netcongestie. Door het geautomatiseerd en softwarematig aansturen van zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen gaan zij de lokale drukte op het elektriciteitsnet verminderen. De pilot start deze maand en loopt door tot en met november dit jaar.

“Zonnepanelen zijn essentieel voor de energietransitie, maar brengen ook pieken op het elektriciteitsnet met zich mee. Ons Powerplay-platform biedt de mogelijkheid om bij overschotten automatisch stroom op te slaan in thuisbatterijen en waar nodig zonnepanelen tijdelijk uit te schakelen. De opgeslagen stroom uit de batterijen kan weer worden teruggeleverd op rustige momenten. Dit alles gebeurt zonder dat de gebruiker daarvoor zelf iets hoeft te doen. Het platform is daardoor ook uitermate geschikt om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen.”, legt Jochem van Vuren van Zonneplan uit.

image

Pilot in Arnhem

De komende decennia moet het elektriciteitsnet fors worden uitgebreid om een toenemend aantal zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen het hoofd te kunnen bieden. Ondanks dat Liander al volop bezig is met het verzwaren van het elektriciteitsnet, kan dat niet overal tegelijk. Daarom is slimmer gebruik van het net en flexibiliteit zeer welkom. Gilbert de Graaf, directeur marktdiensten bij Liander: “Met deze pilot onderzoeken we hoe we op een gebruiksvriendelijke en betaalbare manier het elektriciteitsnet kunnen ontlasten.”

De keuze voor Zonneplan als partner is volgens de Graaf ‘logisch’ omdat zij al veel apparaten geautomatiseerd aansturen bij hun klanten. “Voor ons is het belangrijk dat klanten van Zonneplan hun apparaten al beschikbaar stellen voor flexibele aansturing, zodat die apparaten eenvoudig voor het verhelpen van lokale netcongestie zijn in te zetten. Deze klanten begrijpen daardoor het belang van geautomatiseerde aansturing.” In de Arnhemse Burgemeesterswijk en Hoogkamp, waar de pilot plaatsvindt, hebben relatief veel bewoners een door Zonneplan aanstuurbare thuisbatterij of zonnepanelen.

Compensatie voor minder druk op elektriciteitsnet

Deelnemende huishoudens ontvangen van Zonneplan nu al een vergoeding voor het flexibel inzetten van hun apparaten. De afspraken hierover blijven tijdens de pilot in stand. Liander compenseert de eventuele misgelopen inkomsten van de deelnemende huishoudens als de sturing om netcongestie te voorkomen financieel nadelig uitpakt.

De Graaf: “Er wordt vaak gesproken van een ‘overvol elektriciteitsnet’, maar in de praktijk is het net in de woonwijk maar op een paar piekmomenten vol. Als we die momenten slim kunnen ontzien, kunnen we ook met het huidige elektriciteitsnet snel stappen zetten in de energietransitie. Inzet van dergelijke slimme oplossingen betekent ook dat op sommige plaatsen het elektriciteitsnet minder snel uitgebreid hoeft te worden.”

Na afronding van de pilot evalueren Zonneplan en Liander de resultaten en bepalen zij de verdere stappen voor uitrol in andere wijken en regio’s.