Dynamisch energiecontract in januari voordeliger dan vast contract

Zwolle, 1 februari 2022

De inkoopprijzen voor gas en stroom lagen in januari aanzienlijk lager dan de prijzen voor vaste en variabele contracten. De consumentenprijs voor stroom daalde met bijna 34 procent ten opzichte van december, terwijl gas 18 procent goedkoper werd. Het uitblijven van koud winterweer en de verlaging van de energiebelasting zijn volgens energiebedrijf Zonneplan de voornaamste oorzaken.

Gemiddeld gezien komt de temperatuur in januari uit op 3,6 graden. Afgelopen maand noteerde De Bilt echter een gemiddelde van 5,3 graden. Ook december was al aanzienlijk warmer dan normaliter, terwijl de weerkaarten voor de langere termijn eveneens relatief zacht weer voorspellen. Daarmee lijkt de angst voor leeglopende gasvoorraden tijdens een koude winter wat afgenomen, waardoor de gasprijs weer gestabiliseerd is. Dit ondanks aanhoudende spanningen tussen gashofleverancier Rusland en Oekraïne.

image

Belastingverlaging

Dat ook de stroomprijs deze maand lager zou uitvallen viel te verwachten. Vanaf 1 januari ging immers de verlaging van de energiebelasting in, waardoor de consument per kilowattuur zo’n 7 cent minder belasting betaalt. Dat verklaart echter niet het totale verschil van 16 cent ten opzichte van december. Het feit dat er aanzienlijk meer voordelige windenergie werd opgewekt gecombineerd met de lagere gasprijs (waardoor ook stroom uit gascentrales goedkoper werd) en de afgenomen vraag naar kolen verklaart de rest van deze prijsdaling, aldus Zonneplan. Het is voor het eerst sinds maart 2021 dat de stroomprijs ten opzichte van een voorgaande maand daalt.

image

Vaste contracten duurder

De prijzen voor vaste contracten lagen afgelopen maand aanzienlijk hoger dan de inkoopprijzen. Wie op 31 januari een vast contract voor één jaar afsloot, betaalt gemiddeld 44,5 cent per kWh stroom en 1,86 euro per kuub gas (bron: top-10 van Gaslicht.com). Variabele contracten zonder vaste looptijd zijn nog duurder, met 48,9 cent per kWh en 2,11 euro per kuub. Daarmee was een dynamisch energiecontract afgelopen maand veruit de voordeligste optie.