Storm Dudley leidt tot recordopbrengst groene stroom

Zwolle, 18 februari 2022

Nooit eerder werd er op één dag meer wind- en zonnestroom opgewekt dan donderdag 17 februari 2022. Dat concludeert energiebedrijf Zonneplan op basis van data van energiedataspecialist EnAppSys. In totaal wekten zonnepanelen en windmolens bijna 182 GWh op. Dat was goed voor ruim 54 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag. Dat laatste is dan weer geen record. Op zeven eerdere dagen lag het aandeel groene stroom nog hoger.

image

De oorzaak voor de recordopbrengst ligt voor de hand: storm Dudley liet windmolens op land en zee optimaal renderen. Het is al de vierde keer dit jaar dat het windrecord gebroken wordt. Het laatste dateerde van zondag 6 februari 2022, toen er ruim 151 GWh windstroom werd opgewekt. Dudley verpulverde dit met nog eens 5,7 GWh extra, genoeg om 1600 huishoudens een jaar lang van stroom te kunnen voorzien.

8 augustus 2021

In absoluut opzicht werd er dus nog nooit zoveel groene stroom opgewekt in Nederland als afgelopen donderdag. Afgezet tegen de totale vraag naar energie was het echter niet de meest groene dag ooit. Die eer is voor 8 augustus 2021, toen liefst 62,7 procent van alle stroom uit hernieuwbare bronnen kwam. Donderdag kwam dit getal uit op 53,9 procent. De totale stroomvraag lag echter ook ruim 40 procent hoger dan op 8 augustus 2021.

Eunice

Hoewel storm Eunice vrijdag nog zwaarder belooft te worden dan Dudley op donderdag, is de verwachting volgens Zonneplan niet dat het record alweer na één dag verbroken wordt. Overdag ligt de windkracht vrijdag namelijk flink lager; pas in de namiddag lijkt het los te gaan. Bovendien kunnen de windstoten weleens zo hevig zijn, dat windmolens uit voorzorg worden uitgezet om schade te voorkomen. Daarnaast laat de zon zich vrijdag nauwelijks zien, in tegenstelling tot donderdag.

Ook de stroomprijs wijst erop dat er op vrijdag minder wind- en zonnestroom in het ‘grid’ aanwezig zal zijn. Waar de gemiddelde prijs per kWh donderdag nog op 22 cent lag - het laagste daggemiddelde sinds 3 januari - ligt deze vrijdag boven de 30 cent. En in de regel geldt: hoe groter het aandeel wind- en zonnestroom, hoe lager de stroomprijs.