Winderige vakantie zorgt voor spotgoedkope stroom

Zwolle, 9 augustus 2021

Zondag 8 augustus 2021 boekte Nederland een record: niet eerder dit jaar was stroom zo goedkoop. Gemiddeld kostte een kilowattuur stroom 16,05 cent, waarbij de uurprijzen tussen 8 en 17 uur zelfs negatief waren. Normaliter ligt de stroomprijs op zondagen rond de 23 cent. Frank Breukelman van Zonneplan, dat de uurprijzen van stroom bijhoudt, zoekt de verklaring in de combinatie van veel wind en het feit dat veel Nederlanders sinds dit weekend op vakantie zijn.

image

Afgelopen weekend kreeg als laatste regio ook Zuid-Nederland bouwvakvakantie. Daar Noord- en Midden-Nederland ook nog respectievelijk één en twee weken vrij hebben, is het aannemelijk dat komende week Nederland leegloopt. "En hoe minder mensen er in het land zijn, hoe minder vraag er naar stroom is", zo redeneert Frank Breukelman van Zonneplan. Op zondagen ligt de vraag naar stroom bovendien standaard al lager dan doordeweeks. "Tel daarbij op dat het deze zondag in heel het land flink waaide, waardoor er veel windenergie werd opgewekt en je hebt de verklaring", aldus Breukelman. Een lage stroomvraag in combinatie met een groot aanbod duurzame stroom zorgt standaard voor lage prijzen.

Grotendeels groene stroom

Een ander gevolg van deze combinatie is dat de stroom deze zondag ook grotendeels echt groen was en dus weinig CO2-uitstoot kende. Normaliter gaat er zo'n 450 gram CO2-uitstoot gepaard met het verbruiken van een kilowattuur stroom (één vaatwasbeurt). Dat komt doordat er standaard meer gas en/of steenkool nodig is om voldoende stroom te kunnen produceren. Zondag om half 12 was de koolstofintensiteit echter slechts 254 gram per kilowattuur, wat betekent dat de stroom bijna twee keer zo groen was als gemiddeld. Ook de rest van de dag zat de koolstofintensiteit ver onder het gebruikelijke niveau.

Ook vandaag lage prijzen

Deze maandag houden de lage kilowattuurprijzen nog stand, mede doordat het ook vandaag nog behoorlijk waait. De gemiddelde uurprijs ligt vandaag op 23,35 cent. Ter vergelijking: de afgelopen twee maanden was dit op maandagen gemiddeld zo'n 25,5 cent. De rest van de week neemt de wind wat in kracht af, maar lijkt de zon daarentegen zich weer wat meer zien. Mogelijk blijven de stroomprijzen deze week dan ook aan de lage kant.