Zaterdag 23 april voor het eerst gratis stroom

Zwolle, 22 april 2022

Zaterdag 23 april 2022 krijgen Nederlanders met een dynamisch energiecontract geld toe om stroom te gebruiken, zo bericht energiebedrijf Zonneplan. Dit kwam nog nooit eerder voor. Tussen 11:00 en 16:59 uur ligt de inkoopprijs op de EPEX day-aheadmarkt ruim onder 0. Op het hoogtepunt - tussen 12:00 en 14:59 uur - kost een kilowattuur €-0,18, inclusief belasting. Alleen in Nederland en België is de stroomprijs morgen grotendeels negatief.

Het kwam al vaker voor dat de inkoopprijzen voor stroom negatief waren. Echter zorgde de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) er altijd voor dat de consumentenprijs onderaan de streep boven 0 bleef. Morgen wordt er echter dusdanig veel wind- en zonnestroom opgewekt dat de prijzen verder kelderen dan ooit tevoren. Tussen 15:00 en 15:59 uur is liefst 126 procent van de elektriciteitsmix afkomstig van windmolens en zonnepanelen.

Geld verdienen aan elektrisch rijden

Het gros van de Nederlanders heeft een energiecontract met een vaste prijs en profiteert zodoende niet van deze unieke situatie. Wie echter energie tegen uurprijzen afneemt kan morgen geld verdienen door in de middaguren elektrische apparaten aan te zetten. “Heb je een elektrische auto dan kun je zo’n 8 euro verdienen door 50 kWh te laden”, aldus Frank Breukelman van Zonneplan. “Daarmee rijdt de Tesla Model 3 bijna 400 kilometer!”

Enige in Europa

Naast Nederland kent alleen België morgen ook negatieve stroomprijzen. De prijzen zakken daar echter aanzienlijk minder ver onder 0. In Duitsland blijft de stroomprijs net positief, terwijl de prijs in Frankrijk niet verder daalt dan €0,20 per kWh. De oorzaak: Nederland timmert flink aan de weg als het gaat om het opwekken van wind- en zonne-energie. In Frankrijk leunt men daarentegen weer op kernenergie, dat garant staat voor een constante prijs.