De helft van Nederland kookt nog op gas

Zwolle, 19 april 2022

De helft van Nederland maakt nog altijd gebruik van een gasfornuis om op te koken. Bijna een derde kookt daarnaast inmiddels op inductie, terwijl de elektrische en keramische kookplaat samen goed zijn voor zeventien procent. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Aan het onderzoek deden 2000 Nederlanders mee.

Gas populairst in Groningen

Een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat inwoners van Groningen nog het vaakst op gas koken. In de provincie waar vanwege de aardbevingen de nodige weerstand verondersteld mag worden, maakt nog zes op de tien huishoudens gebruik van een gasfornuis. Ook in Noord-Holland, Friesland en Overijssel is het aandeel gas bovengemiddeld hoog.

In Flevoland daarentegen maakt nog maar een op de drie huishoudens gebruik van gas om te koken. Flevoland en Limburg zijn de enige provincies waar inductie de boventoon voert. In Gelderland lijkt dit een kwestie van tijd te zijn.

Gas goedkoper en nauwelijks vervuilender dan inductie

Waar veel Nederlanders zijn overgestapt van gas op inductie omdat dit beter voor het milieu zou zijn, is dit in de praktijk niet het geval. Volgens cijfers van Milieu Centraal kost koken op gas jaarlijks 37 kuub. Per kuub gas wordt zo’n 1,8 kilogram CO2 uitgestoten, wat op jaarbasis dus neerkomt op 66,6 kilo. Met koken op inductie gaat 175 kilowattuur stroom gemoeid. Tussen 17 en 20 uur - het moment waarop Nederlanders doorgaans koken - bedraagt de koolstofintensiteit gemiddeld 380 gram per kilowattuur, zo blijkt uit berekeningen van Zonneplan. Ook dat komt jaarlijks neer op ruim 66 kilo. Keramische, elektrische en halogeenkookplaten gebruiken een stuk meer stroom en zorgen dus voor meer CO2-uitstoot dan gas.

Ook voor de prijs hoef je niet over te stappen. Met de gemiddelde stroom- en gasprijzen die het CBS momenteel hanteert kost koken op gas jaarlijks een kleine 62 euro. Inductiekoken komt neer op ruim 66 euro, terwijl een keramische kookplaat voor 85 euro aan elektriciteitskosten zorgt. Elektrisch koken is met 98 euro per jaar het duurst. Op het moment dat het mogelijk wordt om overdag (zonne)stroom op te slaan en ‘s avonds te gebruiken wordt inductiekoken logischerwijs zowel qua prijs als qua milieu-impact aanzienlijk aantrekkelijker ten opzichte van gas.