Zoveel bier moet een café extra verkopen om uit de energiekosten te komen

Zwolle, 12 mei 2022

Niet alleen consumenten worden hard geraakt door de toegenomen energiekosten. Ook kroegeigenaren, die met corona toch al een zware tijd achter de rug hebben, krijgen te maken met torenhoge rekeningen. Energiebedrijf Zonneplan becijferde dat een café met de actuele energieprijzen op jaarbasis ruim zesduizend euro meer kwijt is dan een jaar geleden. Daarvoor moet een doorsnee kroeg dus zo’n tweeduizend biertjes per maand extra verkopen.

Bij de berekening maakte Zonneplan gebruik van de gemiddelde energietarieven die het CBS bijhoudt. Het CBS houdt tevens het energieverbruik van horecazaken bij en deelt de cafés in bouwjaarklassen in. Zonneplan keek bij haar analyse alleen naar cafés gebouwd na 1994. De energierekeningen voor oudere cafés liggen nog hoger. De gemiddelde oppervlakte van een Nederlandse kroeg bedraagt 115 vierkante meter, zo blijkt uit cijfers van horeca-adviesbureau Spronsen.

Energiekosten in Drenthe en Noord-Brabant het sterkst gestegen

Vooral kroegeigenaren in provincies Drenthe en Noord-Brabant zien zichzelf geconfronteerd met torenhoge rekeningen. Een gemiddeld café heeft hier een oppervlakte van ruim 140 vierkante meter. Ter vergelijking: in Noord- en Zuid-Holland, waar de kostenstijging nog enigszins meevalt, meten cafés gemiddeld 95 vierkante meter. Dat scheelt logischerwijs een hoop gasverbruik, zoals ook blijkt uit de cijfers. Zonneplan zette ze in een overzichtelijk kaartje.

Hoeveel biertjes per inwoner?

Gemiddeld kent Nederland één café per 1897 inwoners. Daar een café gemiddeld tweeduizend biertjes extra moet verkopen om uit de energiekosten te geraken, zou dat betekenen dat iedere Nederlander komend jaar ruim één biertje extra in de kroeg zou moeten bestellen. Maar woon je in Flevoland, waar het aantal kroegen dun gezaaid is, dan ‘hoeft’ slechts één op de drie inwoners een pilsje extra te drinken. In Noord-Brabant daarentegen is anderhalf glas per persoon ‘noodzakelijk’.