Een op negen zonnepanelenbezitters betaalt terugleverheffing

Zwolle, 1 mei 2024

Afgelopen maandag kondigde Eneco, in navolging van diverse andere energieleveranciers, aan voortaan kosten in rekening te brengen voor teruggeleverde zonnestroom. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 8776 zonnepanelenbezitters blijkt dat inmiddels minimaal een op de negen huishoudens met zonnepanelen een dergelijke terugleverheffing betaalt. Minimaal, want nog eens een op de drie geeft aan dit niet zeker te weten. Zonneplan spreekt van het “onnodig afstraffen van de consument die een essentiële bijdrage levert aan de energietransitie”.

Met name consumenten met een variabel energiecontract of een onlangs afgesloten vast contract hebben grote kans met terugleverkosten geconfronteerd te worden. Volgens Zonneplan-woordvoerder Frank Breukelman worden consumenten daarmee tekortgedaan. “Traditionele energiebedrijven, die al jarenlang schermen met energiecontracten die slechts op papier ‘honderd procent groene stroom’ garanderen, straffen nu de consument die écht investeerde in een groenere toekomst. Onnodig bovendien, want moderne leveranciers laten met dynamische contracten zien dat het ook anders kan.”

Geen terugleverkosten met dynamisch contract

Energiebedrijven voeren met name terugleverkosten in, omdat de marktprijs voor stroom op zonnige momenten vaak veel lager is dan het tarief waarvoor ze het van hun klanten moeten inkopen. Om die reden komen terugleverheffingen bij dynamische contracten niet voor. Als consument betaal én ontvang je dan immers elk uur de daadwerkelijke marktprijs. Zonneplan, dat zelf uitsluitend een dynamisch contract aanbiedt en marktleider in zonnepanelen is, geeft zelfs de garantie nooit een terugleverheffing te zullen invoeren. Het bedrijf gaat hierin nog een stap verder: het schakelt sinds kort zonnepanelen uit op momenten waarop er te veel zonnestroom wordt opgewekt. In plaats van de consument daarvoor af te straffen, betaalt het energiebedrijf hiervoor aanvullende vergoedingen, waardoor zonnepanelen meer opbrengen.

Zijn zonnepanelen nog de investering waard?

Hoewel Zonneplan de invoering van terugleverheffingen afkeurt, wil het bedrijf wel benadrukken dat zonnepanelen nog altijd rendabel zijn. Woordvoerder Breukelman: “Een veelgehoord misverstand is dat een terugleverheffing betekent dat je netto moet betalen voor je teruggeleverde zonnestroom. Je ontvangt echter nog steeds gewoon een vergoeding voor je zonnestroom, maar hier gaat de terugleverheffing af, zodat je bijvoorbeeld niet 30 maar 20 cent ontvangt per kilowattuur.”

Op basis van de gemiddelde tarieven in 2023 becijfert Zonneplan op haar website dat de terugverdientijd door een terugleverheffing met iets meer dan een jaar oploopt, tot ruim vijf jaar. Met de huidige, iets lagere prijzen, komt dit neer op zo’n zeven jaar. Belangrijk, want uit het onderzoek van Zonneplan blijkt dat ruim driekwart van de zonnepanelenbezitters de financiële besparing als grootste voordeel van zonnepanelen beschouwt.