Prijs en actieradius belangrijkst bij aanschaf elektrische auto

Zwolle, 19 juli 2022

Bij de aanschaf van een elektrische auto maakt de Nederlandse consument zijn keuze vooral op basis van de prijs en de actieradius. Dat blijkt uit een representatief panelonderzoek onder 2000 Nederlanders, uitgevoerd door Panel Inzicht in opdracht van Zonneplan. Ruim twee op de drie ondervraagden noemt de prijs of actieradius als belangrijkste aspect. Zaken als het design of het merk blijken er daarentegen aanzienlijk minder toe te doen.

Mannen en vrouwen eensgezind

Uit het onderzoek van Zonneplan blijkt dat de aankoop van een elektrische auto vooral een rationele aangelegenheid is. Nederlanders kijken hoofdzakelijk naar praktische zaken als prijs, actieradius, laadtijd en verbruik. Het merk, de prestaties (zoals de acceleratiesnelheid) of het design zijn slechts in 13 procent van de gevallen bepalend.

Het vooroordeel dat mannen het liefst een grote bolide van een aansprekend merk kopen, terwijl vrouwen de voorkeur geven aan klein en zuinig wagentje, kan bovendien de prullenbak in. Althans, dat lijkt in elk geval te gelden wanneer het om elektrische auto’s gaat. Er zijn namelijk nauwelijks verschillen waar te nemen tussen mannen en vrouwen. De prijs en actieradius zijn voor beide geslachten veruit het belangrijkste aankoopaspect, terwijl het merk in beide gevallen bij slechts één op de twintig kopers de doorslag geeft.

Volgende auto bij één op de elf Nederlanders EV

Om het aantal elektrische rijders op te krikken lijken lagere prijzen voor EV’s met een groot bereik van groot belang, zo laat het onderzoek van Zonneplan zien. Het merendeel van de autokopers kiest bij de eerstvolgende wagen die zij aanschaffen namelijk nog ‘gewoon’ voor een verbrandingsmotor. Zo kiest 52 procent van de 2000 ondervraagden voor benzine, terwijl een kleine zes procent de voorkeur geeft aan diesel. Daarentegen kiest ruim negen procent voor een volledig elektrische auto, terwijl nog eens 11,5 procent aangeeft voor een hybride te gaan, al dan niet met stekker. Een op de vijf Nederlanders twijfelt nog.

Rol auto verandert

De komende jaren zal de rol van de auto verder veranderen, zo stelt Koen Altena, business developer bij Zonneplan. Waar het voorheen een vervoersmiddel was, wordt het meer en meer onderdeel van het energiehuishouden, verwacht hij. “Je ziet bijvoorbeeld dat nu nog vrijwel niemand de optie om bidirectioneel te kunnen laden belangrijk vindt bij de aankoop van een elektrische auto. Logisch, want er zijn nog maar weinig auto’s die hiervoor geschikt zijn. Maar in de nabije toekomst wordt dit steeds meer en gaan we de auto gebruiken als powerbank voor onze huizen. De auto kan dan zelfs een manier worden om geld mee te verdienen.”