Terugleververgoeding: zoveel is zonnestroom écht waard

Zwolle, 25 augustus 2022

Er is de laatste dagen veel te doen om de terugleververgoeding voor zonnestroom. Diverse grote energieleveranciers hebben deze onlangs flink teruggeschroefd. Gesproken wordt van “marktconforme prijzen”: stroom zou tijdens zonnige uren nog maar weinig waard zijn. Dat bestrijdt (zonne)energiebedrijf Zonneplan, dat heeft uitgerekend dat een kilowattuur stroom het afgelopen halfjaar in de middaguren gemiddeld minimaal 17 eurocent kostte. Dat is dus fiks meer dan de 5,5 en 9 cent die twee grote energieleveranciers hun klanten betalen.

Het gaat hierbij om de inkoopprijzen op de zogeheten EPEX day-ahead spotmarkt, exclusief energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw. Aan het eind van de middag loopt de prijs voor een kWh zonnestroom zelfs op tot 30 cent. Zonnepaneleneigenaren met een oost-westgeoriënteerd dak, die dus ook nog een deel van de ochtend en avond stroom opwekken, zouden zodoende aanspraak moeten maken op een nog hogere vergoeding.

Negatieve prijzen

Tegelijkertijd komt het zo nu en dan voor dat er sprake is van negatieve stroomprijzen. Energieproducenten - waaronder dus ook huishoudens met zonnepanelen - moeten op die momenten geld toeleggen om hun stroom kwijt te kunnen. Dit was dit jaar echter in minder dan twee procent van de tijd het geval. De beeldvorming die traditionele energiebedrijven proberen te creëren - “zonnestroom is haast niets waard” - klopt dan ook niet.

Marktconforme terugleververgoeding

De enige echte marktconforme terugleververgoeding is wat Zonneplan betreft de prijs die er op het moment van opwekken ook daadwerkelijk wordt betaald op de markt. Mede om die reden startte het zonnepanelenbedrijf in november vorig jaar met het aanbieden van dynamische energiecontracten. Klanten met zonnepanelen nemen daarbij stroom af van het net tegen marktprijzen (wanneer de zon onder is) en leveren tevens terug tegen marktprijzen. Omdat de marktprijs ‘s middags vaak lager is dan ‘s ochtends en ‘s avonds, is de terugleverprijs in de regel ook lager is dan de afnameprijs. Daarentegen is zo’n dynamische teruglevergoeding dus wel aanzienlijk hoger dan de vergoedingen die traditionele leveranciers hanteren.