Zwolle, 10 mei 2022
Een derde van de Nederlanders is van mening zelf geen invloed te hebben op de hoeveelheid CO2-uitstoot van de stroom die zij gebruiken. Een nog groter gedeelte, bijna 40 procent, gelooft daarentegen in bekende voorbeelden van ‘schijngroenheid’. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Aan het onderzoek deden 2000 Nederlanders mee.
De aanleiding voor het onderzoek was de veronderstelling dat nog altijd veel Nederlanders niet weten wat duurzame stroom eigenlijk inhoudt. Glenn van der Linde, energiespecialist van Zonneplan daarover: “Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een kwart van Nederland nog altijd denkt groene stroom te krijgen van hun energieleverancier. In werkelijkheid is dat gewoon een label dat ze erop mogen plakken door zogeheten Garanties van Oorsprong die ze inkopen.”
Zonnestroom wegstrepen
Een ander misverstand is dat Nederlanders met zonnepanelen geen CO2 uitstoten als gevolg van hun elektriciteitsverbruik, zolang zij niet meer verbruiken dan ze opwekken. Uit het onderzoek van Zonneplan blijkt dat 14 procent dit denkt. Van der Linde: “In de praktijk gebruik je ongeveer 30 procent van je zonnestroom zelf. De overige stroom haal je van het net en wordt ‘gewoon’ opgewekt door gas- en kolencentrales. Het is niet voor niets dat de overheid de salderingsregeling op termijn wil afbouwen.”
Minder of momentaan verbruiken
Waar een groot deel van de ondervraagden hun bijdrage aan het verminderen van CO2-uitstoot dus overschat, is een op de drie juist overdreven pessimistisch. Zij stellen geen enkele invloed te hebben op de ‘groenheid’ van hun stroom. De meest eenvoudige manier om je CO2-uitstoot te beperken is echter door simpelweg minder stroom te gebruiken. Bijna 36 procent van de ondervraagden geeft aan dit ook te doen.
Daarnaast kan het moment waarop je je apparaten aanzet invloed hebben, zo geeft Van der Linde aan. “Vooral ‘s middags wordt veel stroom opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Die stroom is dan dus grotendeels groen, terwijl er bijvoorbeeld in de avonduren juist vaak veel fossiele bronnen nodig zijn. Je wasmachine of vaatwasser ‘s middags aanzetten kan dus grote invloed hebben op de hoeveelheid CO2 die als gevolg van jouw stroomgebruik in de atmosfeer terechtkomt”, aldus Van der Linde. 15 procent van de ondervraagden geeft aan zich hiervan bewust te zijn en er ook naar te handelen.