Zwolle, 11 juli 2023
Veel EV-bezitters zullen de komende maanden voor het eerst met hun elektrische bolide op vakantie gaan. Energiebedrijf en laadpaalleverancier Zonneplan zocht uit welke landen voorop lopen met elektrisch rijden en maakte een overzichtelijke kaart. Het gebruikte daarvoor onder meer de meest recente cijfers uit de European Alternative Fuels Observatory. Naast Duitsland en Frankrijk, dat een flinke inhaalslag gemaakt heeft, blijken met name de Scandinavische landen het overwegen waard, terwijl ook Slovenië en Kroatië goede opties zijn.
De basis voor het onderzoek was de gemiddelde afstand tot een snellader per land. Echter, dat getal geeft al gauw een vertekend beeld. Het gaat dan letterlijk over het aantal laadpunten, terwijl een land als Duitsland bijvoorbeeld grote laadstations met soms wel 20 of meer laadpunten kent. In andere landen mag je blij zijn als het er meer dan twee zijn. Daarnaast zegt een gemiddelde alleen iets wanneer het aantal laadpunten evenredig over het land verdeeld is en dat is vrijwel in geen enkel land het geval. Op basis van deze factoren geeft Zonneplan nu voor elk EU-land (en Groot-Brittannië) een EV-reisadvies.
Code groen voor Frankrijk
Frankrijk was de afgelopen jaren toch wel hét zorgenkindje voor vakantiegangers met een elektrische auto. Zeker op Zwarte Zaterdag stonden er lange rijen bij laadstations en bleken bovendien laadpunten het regelmatig niet te doen. Echter ziet het er dit jaar een stuk beter uit. Het aantal snelladers is in 12 maanden tijd met liefst 159 procent toegenomen. Zeker op de drukke Route du Soleil is de kans dat je met een lege accu komt te staan een stuk kleiner. Verder zijn vooral Bretagne en Parijs goed bereikbaar.
Niet-werkende laadstations in Spanje en Portugal
Op papier is het aanbod in Spanje en Portugal ook prima. Sterker nog: in Portugal is de gemiddelde afstand tot een snellader zelfs vergelijkbaar met Nederland. “Echter,” zo waarschuwt Frank Breukelman van Zonneplan, “voor deze landen geldt in het bijzonder dat het aanbod van laadstations lang niet overal gelijk is. In Portugal vind je ze met name rondom Lissabon en Porto, terwijl ze landinwaarts en richting het zuiden eerder een zeldzaamheid zijn.”
Daarnaast geldt voor zowel Portugal als - in iets mindere mate - Spanje dat deze landen nauwelijks buitenlandse laadpassen accepteren. Je kunt er bij veel laadpunten alleen Portugese/Spaanse laadpassen gebruiken en die zijn vaak alleen beschikbaar voor inwoners van dat land. Dat maakt het in de praktijk bruikbare aanbod nogal verschilt van het aanbod dat je op diverse online overzichtskaarten en apps zult zien.
Slovenië onverwachte aanrader
Een land dat er tot slot uitspringt is Slovenië. Niet alleen is de route ernaartoe, via Duitsland en Oostenrijk, goed te doen, maar ook in Slovenië zelf is laden vaak geen probleem. Afgezet tegen de kleine omvang van het land - de helft van Nederland - is het aantal laadpunten zeer behoorlijk. Bijna negen op de tien daarvan zijn weliswaar ‘gewone’ AC-laders, maar dat hoeft in zo’n klein land geen probleem te zijn.
Op deze interactieve kaart van de European Alternative Fuels Observatory zijn alle laadpunten per land te zien. Let op dat je de andere ‘alternative fuels’, zoals LNG en hydrogen (waterstof) uitfiltert. Via het filter linksonderaan kun je bovendien nog uitsluitend snelladers (CCS) of bijvoorbeeld Tesla-laders selecteren om weer te geven.