Zonneplan pleit voor meenemen energiebesparing in kredietwaardigheidsoverweging

Zwolle, 14 maart 2022

Vraag je een lening aan voor zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp? Dan zou de bank moeten kijken naar het besteedbaar inkomen ná toepassing van zo’n energiebesparende maatregel. Dat stelt energiespecialist Glenn van der Linde van zonne-energiebedrijf Zonneplan. Terwijl de energiekosten blijven stijgen, komen veel Nederlandse huishoudens momenteel niet in aanmerking voor een lening om te verduurzamen, omdat hun maandlasten volgens de bank te hoog zijn. Dit terwijl het besteedbaar inkomen ná installatie van de panelen (maar bijvoorbeeld ook na het isoleren van de woning) juist hoger komt te liggen dan daarvoor.

Van der Linde is van mening dat de huidige energiecrisis de kloof tussen arm en rijk vergroot. “Wie geld heeft, wordt nauwelijks geraakt door hogere energiekosten. De klap komt het hardst aan bij de grote groep lage en middeninkomens. Daarom is het van groot belang dat ook Jan Modaal (dus heus niet alleen huishoudens met een minimuminkomen) zijn huis kan verduurzamen. Alleen beschikt hij vaak niet over een spaarrekening die dit mogelijk maakt.”

Kredietwaardiger ná verduurzaming

Dat laatste is niets nieuws. Daarom bieden veel gemeenten via Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) de zogeheten Duurzaamheidslening tegen slechts 1,6 procent rente aan. Ook is er nog de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds en bieden ook diverse kredietverstrekkers een speciale lening voor woningverduurzaming aan. Om hiervoor in aanmerking te komen moet het besteedbaar inkomen, dus wat overblijft na betaling van de vaste lasten, hoog genoeg zijn. En daar wringt de schoen in veel gevallen.

Volgens Van der Linde is het evident dat huishoudens juist meer geld overhouden door te verduurzamen, ook na aftrek van de maandelijkse aflossing en rente. “Laten we zonnepanelen als uitgangspunt nemen. Een set van tien panelen, waarvoor je 4000 euro betaalt, levert je minimaal 220 kWh per maand op. Die stroom hoef je dus niet af te nemen van je energieleverancier. Het CBS hanteert momenteel een gemiddelde kWh-prijs van 37,8 cent, dus je bespaart maandelijks zo’n 83 euro op je energiekosten.”

Hij vervolgt: “Over het terugbetalen van de lening van 4000 euro mag je doorgaans tien jaar doen. Dat komt bij een rentepercentage van 1,6 procent neer op 36 euro per maand. Je houdt in dit voorbeeld maandelijks dus 47 euro meer over dan vóór de installatie van de zonnepanelen. Dat maakt je na toepassing van deze verduurzamingsmaatregel kredietwaardiger dan daarvoor het geval was”, aldus de energiespecialist van Zonneplan.

Zonnepanelen vaker gekocht met eigen geld

Overigens werden zonnepanelen de laatste jaren steeds vaker met eigen geld gekocht. In 2021 maakte slechts 16 procent van de zonnepanelenkopers gebruik van een lening, tegen 32 procent in 2019, zo berichtte Solar Magazine onlangs op basis van cijfers van Zonneplan. Dat lijkt deels te herleiden zijn tot de coronacrisis, als gevolg waarvan veel Nederlanders meer gespaard hebben. “Maar bovenal zijn de leennormen in de afgelopen jaren aangescherpt, waardoor eenvoudigweg minder mensen in aanmerking komen voor zo’n lening”, sluit Van der Linde af.