Negatieve stroomprijzen op Hemelvaartsdag

Zwolle, 25 mei 2022

Voor het eerst moeten energieleveranciers op Hemelvaartsdag geld bijleggen om hun elektriciteit kwijt te kunnen. Tussen 12 en 16 uur morgenmiddag is de inkoopprijs voor een megawattuur (MWh) stroom namelijk negatief. Dat concludeert energiebedrijf Zonneplan op basis van de EPEX-prijzen die net na het middaguur bekend werden. De reden is een lage vraag en een groot aanbod wind- en zonnestroom. Consumenten met een zogeheten dynamisch energiecontract profiteren hiervan.

Gedurende deze vier uren wordt de vraag naar elektriciteit naar verwachting vrijwel volledig verzorgd door windmolens en zonnepanelen. Er gaat op dat moment dus geen CO2-uitstoot gepaard met de productie van deze stroom. Dat komt normaliter zelden voor op een doordeweekse dag. Doordat veel Nederlanders vrij zijn en industrieën morgen stilliggen, ligt de vraag naar stroom echter laag, waardoor gas- en kolencentrales tijdelijk uitgezet kunnen worden.

Grote schommelingen

Als gevolg van de lage vraag ligt de stroomprijs op feestdagen in de regel lager dan op gewone werkdagen. Vergeleken met de afgelopen twee Hemelvaartsdagen kennen de prijzen van dit jaar echter wel een opvallend patroon. Zo ligt de uurprijs ‘s nachts en ‘s avonds juist aanzienlijk hoger dan de afgelopen twee jaar, terwijl we in de middaguren dus met extreem lage prijzen te maken hebben. Dit laat de invloed van enerzijds dure kolen en gas en anderzijds goedkope zon en wind duidelijk zien.

Consumentenprijs net boven nul

Nederlandse huishoudens die gebruikmaken van een dynamisch energiecontract - naar schatting enkele tienduizenden - profiteren tijdens de middaguren van deze lage prijzen. Zonneplan adviseert klanten tijdens deze uren een was te draaien, de vaatwasser aan te zetten en - indien van toepassing - de elektrische auto op te laden. Doordat er nog wel energiebelasting betaald moet worden komt de consumentenprijs morgen overigens niet onder nul. Tijdens het goedkoopste uur bedraagt de prijs per kilowattuur zes eurocent. Bij vaste contracten gaat het momenteel om gemiddeld 56 cent.