Stroom- en gasprijs stijgen tot recordhoogte in september

Zwolle, 1 oktober 2021

Nooit eerder stegen de prijzen voor gas en stroom zo snel als afgelopen maand. De gasprijs nam met bijna 46 procent toe ten opzichte van het augustusgemiddelde, terwijl stroom ruim 57 procent duurder werd om in te kopen. De reactie van energieleveranciers kon niet uitblijven. Zij verhoogden hun tarieven per 1 oktober aanzienlijk.

image

In het Verenigd Koninkrijk zijn de eerste energiebedrijven al omgevallen, omdat de inkoopprijzen voor energie steeds verder de pan uit rijzen. Dat komt met name doordat de gasprijs stijgt tot hoogtes die niemand had voorzien. Waar de prijs per kuub gas in augustus op gemiddeld 45,7 cent lag, kwam deze in september uit op 66,7 cent. De stroomprijs volgt en steeg in een maand tijd van 10,5 cent naar 16,5 cent (resp. 25,5 en 31,5 cent inclusief belastingen).

Prijzen vaste contracten nemen vlucht

De afgelopen maanden werd al regelmatig gewaarschuwd dat de inkoopprijsstijgingen uiteindelijk hun weerslag zouden hebben op de prijs voor vaste contracten. Dit is inmiddels realiteit geworden. Afgelopen vrijdag verhoogden de meeste energieleveranciers de prijzen van hun vaste en variabele contracten. Bij een jaarcontract betaalt de consument volgens de top-10 op Gaslicht.com gemiddeld 1,26 euro per kuub gas en 31,3 cent per kilowattuur stroom.

Met deze prijsopvoering compenseren energiebedrijven zichzelf ook deels voor de geleden schade in de afgelopen maanden. Uit het feit dat de nieuwe vaste contractprijzen niet hoger zijn dan de inkoopprijzen van afgelopen recordmaand, spreekt de verwachting dat de inkoopprijzen zullen gaan dalen. Dat maakt dat consumenten die in de komende periode moeten overstappen er goed aan doen om te kiezen voor een dynamisch energiecontract op basis van inkoopprijzen.