Thuisbatterij Zonneplan overtreft verwacht rendement in eerste maanden

Zwolle, 1 maart 2024

Hoeveel valt er te verdienen met een thuisbatterij die wordt ingezet voor netstabilisatie? Die vraag hield vele potentiële batterijkopers bezig sinds de introductie van de Zonneplan Nexus thuisbatterij op 17 januari. Om de onzekerheid weg te nemen publiceerde Zonneplan deze week een demopagina, waarop de verrichtingen van een 20 kWh testinstallatie in Zwolle live zijn te volgen. De batterij verdiende sinds de installatie op 1 november 600 euro en loopt daarmee voor op het verwachte jaarrendement van 1600 euro. “Met het ‘zonseizoen’ nog voor de boeg is dit een mooie start!”

Het verdienmodel van de thuisaccu van Zonneplan zit ‘m in het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Dit doet AI-platform Powerplay op basis van de prijzen op verschillende energiemarkten, waaronder de onbalansmarkt. De batterij laadt goedkoop op wanneer er een overschot aan (wind- en zonne)stroom op het net is en verkoopt die stroom weer tegen hoge prijzen bij tekorten. Zoals te zien is op de demopagina gaat dat de hele dag op en neer: het ene kwartier laadt de batterij op, terwijl hij het volgende kwartier alweer kan besluiten te ontladen.

Iets anders dan dynamische stroomprijzen

“De afgelopen periode hebben we vaak de vraag gekregen hoe het door ons verwachte rendement in hemelsnaam haalbaar zou zijn. Mensen baseren zich dan op de dynamische uurprijzen die ze in hun app zien en concluderen dat het verschil tussen dure en goedkope uren helemaal niet zo groot is”, zo vertelt productmanager Jochem van Vuren van Zonneplan. “Alleen gaat dit een stap verder. Onze batterij handelt niet op deze zogeheten day-aheadprijzen die je krijgt bij een dynamisch stroomcontract van Zonneplan Energie. We laden en ontladen op basis van realtime prijzen die ontstaan door schommelingen op het elektriciteitsnet. Omdat er op die momenten acuut ingegrepen moet worden om de balans te herstellen, zijn dat totaal andere bedragen dan de bedragen die je in je app ziet. Er zit er dus veel meer potentie in zo’n batterij dan wat je met laden en ontladen op dynamische uurprijzen zou kunnen behalen.”

Zonseizoen moet nog komen

Trek je het rendement van de batterij in de eerste vier maanden door, dan zou dat op jaarbasis neerkomen op 1800 euro. 200 euro meer dus dan de verwachte 1600 euro die Zonneplan op haar website communiceert. “En dan nog te bedenken dat vooral de zon een grote veroorzaker is van onbalans en het ‘zonseizoen’ feitelijk nog moet beginnen. Dinsdag 27 februari was dat effect goed te zien. Dit was veruit de meest zonnige dag tot nu toe dit jaar en de opbrengsten van onze 20 kWh-batterij liepen meteen op tot ruim 20 euro op één dag!” Van Vuren zegt dan ook “nu al uit te kijken naar een mooie zomer”.