Zonnepanelen deze zomer 94 dagen tijdelijk uit om net te ontlasten

Zwolle, 8 oktober 2024

De afgelopen zes zonnige maanden schakelde Zonneplan tijdens bijna de helft van de dagen zonnepanelen van klanten op een of meerdere momenten uit, zo meldt het energiebedrijf. Zonnepaneeleigenaren verdienden hierdoor gemiddeld 24 euro extra aan hun zonnepanelen, bovenop de compensatie voor de gemiste inkomsten. Dankzij hun bijdrage werd het elektriciteitsnet ontlast op momenten dat zonnepanelen voor stroomoverschotten zorgden. Door pieken in zonnestroom af te vlakken, ontstaat er ruimte voor meer wind- en zonneparken.

Steeds vaker komt het voor dat zonnepanelen op zonnige dagen ervoor zorgen dat het aanbod van stroom de vraag daarnaar overstijgt. Zolang er nog niet voldoende opslagcapaciteit beschikbaar is, moeten zonnepanelen daarom soms afgeschakeld worden om overbelasting van het net te voorkomen. Zonneplan doet dit met haar Powerplay-aansturingsservice automatisch en betaalt klanten daarvoor een vergoeding. Daardoor verdienen zij meer aan hun zonnepanelen dan wanneer zij gewoon zouden terugleveren.

Meer ruimte voor duurzame energie

Het tijdelijk uitschakelen van zonnepanelen op piekmomenten leidt er volgens Zonneplan toe dat er ‘overall’ meer ruimte komt voor duurzaam opgewekte energie. Woordvoerder Frank Breukelman: “Over een heel jaar gezien is pas 17 procent van onze energie afkomstig van duurzame bronnen. Dat moet 100 procent worden, maar door de druk op piekmomenten is er nu vaak geen ruimte voor extra zonnepanelen of windmolens. Die ruimte creëren wij door zonnepanelen strategisch af te schalen. Nog beter is het uiteraard om deze stroom op te slaan in thuisbatterijen en weer beschikbaar te stellen op momenten dat nu nog gascentrales de dienst uitmaken.”

Helft van de dagen een Powerplay-moment

Tussen 18 maart en 24 september - 190 dagen - waren er 94 dagen waarop Powerplay zonnepanelen een of meerdere kwartieren op een dag uitschakelde. Daarmee werd per huishouden gemiddeld voor 115 kWh aan zonnestroom afgeschakeld, tegen een gemiddelde vergoeding van 21 cent. Die vergoeding komt bovenop de compensatie voor de gemiste inkomsten door het uitschakelen, gemiddeld 12,5 cent per kWh. Eén klant ontving in totaal zelfs 81 euro extra.

💡

Hoe werkt dit?

Er zijn twee scenario’s waarin het beter kan zijn om zonnepanelen tijdelijk uit te zetten:

  1. Vooraf is al een stroomoverschot voorspeld. De stroomprijzen op de zogeheten day-aheadmarkt zijn dan ook negatief voor die uren. Door zonnepanelen op die momenten uit te schakelen, wordt voorkomen dat huishoudens moeten betalen voor het terugleveren.
  2. Op de dag zelf blijkt het zonniger dan verwacht. Er ontstaat dan onbalans tussen het aanbod van stroom en de vraag daarnaar. Op de onbalansmarkt (officieel: passieve onbalans) ontstaan prijsprikkels om de balans te herstellen. Oftewel: een vergoeding voor partijen die minder stroom leveren of meer afnemen. Het uitschakelen van zonnepanelen levert huishoudens dan dus een vergoeding op.
  3. Hoe werkt deze vergoeding?

    Zonneplan garandeert dat de klant altijd meer verdient aan het uitschakelen van de zonnepanelen dan wanneer zij gewoon hadden teruggeleverd. Klanten ontvangen namelijk een compensatie voor de gemiste opbrengsten plus een aanvullende vergoeding voor het verhelpen van onbalans.