Zonneplan voorziet 3.500ste Bouwinvest-woning van zonnepanelen

Amsterdam/Zwolle, 7 juli 2021

Deze maand bereikten Zonneplan en Bouwinvest Real Estate Investors een fraaie gezamenlijke mijlpaal. De marktleider in zonnepanelen voorzag in Berkel en Rodenrijs de 3.500ste eengezinswoning van de institutionele vastgoedinvesteerder van zonnepanelen. “Een zeer uitdagend project, uniek in zijn soort”, aldus Jasper Olsman, projectleider bij Zonneplan. Manager Technical Management Eric-Jan Dekkers van Bouwinvest kijkt alvast verder naar de volgende 3.500 woningen.

image

Sinds de start van het project in 2016 is inmiddels de helft van alle eengezinswoningen die Bouwinvest verhuurt voorzien van Zonneplan-zonnepanelen. De woningen beschikken gemiddeld over tien panelen. Met het aanbod dat huurders hebben ontvangen realiseren zij een besparing van 150 euro of meer op jaarbasis. “Het financiële voordeel is voor het gros van de mensen ook de reden om mee te doen”, aldus Eric-Jan Dekkers.

Project van enorme omvang

Jasper Olsman, accountmanager Zakelijk stelt dat de 35.062 tot nu toe geplaatste panelen in de voorbije vierenhalf jaar al voor ruim 17 gigawattuur hebben opgewekt. Dat is genoeg om de hele gemeente Den Bosch een jaar lang van stroom te voorzien.

Hij vertelt verder dat bij iedere installatie twee dakspecialisten en een elektromonteur betrokken zijn. "Zij installeren binnen een halve dag. Dat betekent dus dat er alleen al in het installeren tot nu toe zo'n 42 duizend manuren zitten", zo rekent hij voor. "En met de kleine 90 kilometer die we aan kabels hebben gelegd kun je touwtrekken van Zwolle tot aan Leeuwarden."

Voortdurende doorontwikkeling

De wereld van zonnepanelen verandert snel. Zonneplan-business developer Koen Altena is van begin af aan bij het Bouwinvest-project betrokken. Gevraagd naar de grootste verandering sinds 2016 noemt hij de mogelijkheid tot monitoring. "In de beginjaren waren we daarbij afhankelijk van het internet van bewoners. Dat leidde tot problemen bij uitval van het internet en al helemaal wanneer iemand verhuisde. Sinds twee jaar werkt onze monitoringsapparatuur met 4G en hebben we dus altijd perfect inzicht in de opbrengsten van de huurders. Problemen met installaties kunnen we daardoor veel sneller signaleren."

Altena herinnert zich verder dat Bouwinvest er zeker in de beginjaren voortdurend bovenop zat. Eind 2017 bleek uit het partnerportaal, dat Zonneplan speciaal voor dit project ontwikkelde, dat er in de regio Zoetermeer te veel opleverpunten waren. "We hebben toen alle zeilen bij moeten zetten om het vertrouwen terug te winnen”, aldus Altena. "Tegelijkertijd maakte deze periode duidelijk dat de normen en richtlijnen rondom zonnepanelen toen nog niet scherp genoeg waren. Onze huidige kwaliteitsstandaard hebben we dan ook zeker deels te danken aan de kritische houding van Bouwinvest destijds."

Pas halverwege

Dat het met het vertrouwen wel goed zit, blijkt wel uit de woorden van Eric-Jan Dekkers. Hij wil samen met Zonneplan in de komende jaren ook de andere helft van het portfolio van zonnepanelen voorzien. Bouwinvest heeft zich ten doel gesteld in 2045 "Paris Proof" te zijn. Dat betekent dat de gehele woningvoorraad bijna energieneutraal moet zijn. Desgevraagd geeft Jasper Olsman aan dat de voornaamste uitdaging voor Zonneplan zit in het wijzen van huurders op het belang zo veel mogelijk zelfopgewekte stroom ook zelf te gaan gebruiken. Olsman: "Met live inzicht in verbruik en opbrengst kun je de komende jaren nog veel meer uit je zonnepanelen halen."