Ruim 60 procent meer zonnestroom in augustus

Zwolle, 1 september 2022

Afgelopen maand wekten zonneparken en zonnepanelen op daken in Nederland liefst 2,14 Terawattuur (TWh) stroom op. Dat is bijna 62 procent meer dan de 1,32 Terawattuur van augustus 2021. Het aandeel van zon in de elektriciteitsmix liep op van 16 procent vorig jaar naar ruim 27 procent nu. Dit blijkt uit cijfers van energiebedrijf Zonneplan. De massale investeringen in zonnepanelen én een sterke toename van het aantal zonuren zijn de voornaamste redenen.

Als gevolg van de energiecrisis is er al sinds oktober vorig jaar een run op zonnepanelen. Nog altijd krijgen installateurs, waaronder marktleider Zonneplan, maandelijks enorme aantallen aanvragen te verwerken. Alleen al in 2021 nam het totaal geïnstalleerde vermogen zodoende met ruim 31 procent toe volgens het CBS. De cijfers van 2022 zullen nog hoger liggen. Daarnaast is Nederland in aanloop naar de winter alvast bezig met energieverbruik te verminderen. De totale vraag lag afgelopen maand 6 procent lager dan een jaar geleden.

Recordaantal zonuren

De toename van het aantal installaties is echter niet de enige reden voor de grote hoeveelheid opgewekte zonnestroom. De zon zelf werkte ook een stuk harder. Met 270 zonuren was deze augustusmaand een stuk zonniger dan die van vorig jaar (165 zonuren). Overigens waren er nog vier jaren eerder waarin Nederland nog meer zonuren kende. 1947 spande met 313 uren de kroon (bron: Weerstatistieken.nl/KNMI).

Minder wind

Waar zonnepanelen wat betreft stroomproductie dus een topmaand beleefden, hadden windmolens het een stuk lastiger. De windkracht kwam maar zelden boven de 2 op de schaal van Beaufort uit, wat wordt aangeduid als ‘zwakke wind’. Als gevolg daarvan wekten windmolens op land en zee deze maand volgens de cijfers van Zonneplan ruim 34 procent minder stroom op dan in augustus 2021. Het totale aandeel van wind en zon in de elektriciteitsmix kwam uit op 38,9 procent, al met al een stuk hoger dan een jaar geleden (32,2 procent).