Dynamische stroomprijs op laagste niveau ooit

Zwolle, 30 december 2022

Nooit eerder betaalden consumenten met een dynamisch energiecontract minder voor een kilowattuur (kWh) stroom dan op vrijdag 30 december 2022. De gemiddelde kWh-prijs komt deze dag uit op 0,0939 euro. Het is al voor de tweede keer deze week dat het record verbroken wordt. De harde wind, die voor veel goedkope windenergie zorgt, de lage gasprijs en de vakantieperiode zijn de belangrijkste oorzaken. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan.

Op 1 november, toen het eveneens flink waaide, werd tot voor kort het record gevestigd op 0,1528 euro per kWh. Afgelopen woensdag sneuvelde dit record net niet, maar donderdag moest het er toch aan geloven, toen het daggemiddelde uitkwam op 0,1474 euro. Dat hield echter niet lang stand, want het gemiddelde tarief van vrijdag zit daar ruim 5 cent onder.

Wind zorgt voor lage prijzen

De lage prijzen worden vooral veroorzaakt door de enorme hoeveelheid stroom die windmolens deze dag opwekken. Daarnaast is het voor velen vakantie, zijn de nodige bedrijven gesloten en ligt daardoor de vraag naar stroom lager dan normaal. Zodoende kan de wind in een groot deel van de stroomvraag voorzien. De minst efficiënte gas- en kolencentrales kunnen zodoende uit blijven. Daarnaast is de gasprijs sterk gedaald, waardoor de stroomproductie in gascentrales áls dit nodig is, een stuk minder duur is.

Lagere btw en energiebelasting

Het feit dat de energiebelasting en btw op energie dit jaar tijdelijk verlaagd zijn zorgt wel voor een ietwat vertekend beeld. Enkel naar de inkoopprijzen gekeken komt deze vrijdag op plek vier van dagen met de goedkoopste gemiddelde kWh-prijs. Het record in dit opzicht werd gevestigd op 9 mei 2021, toen een kWh gemiddeld slechts 0,0085 kostte om in te kopen.