Zwolle, 13 februari 2024
Vandaag stemt de Eerste Kamer over het afbouwen van de salderingsregeling. Mocht het wetsvoorstel van minister Jetten goedgekeurd worden, dan doen huishoudens met zonnepanelen er de komende jaren goed aan om hun zelfopgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Energiebedrijf en zonnepanelenmarktleider Zonneplan zocht uit in hoeverre een thuisbatterij daarbij kan helpen. De conclusie: je ‘zelfconsumptie’ kan oplopen tot maximaal twee derde van de stroom die je opwekt.
Zonneplan ging uit van een huishouden dat 3000 kWh per jaar gebruikt en met zonnepanelen diezelfde hoeveelheid stroom produceert. Zonder thuisbatterij zou dit huishouden 32 procent van de zelfopgewekte stroom direct in huis verbruiken. Met een thuisaccu van 5 kWh verdubbelt dit tot 64 procent. Een grotere batterij leidt vervolgens niet tot noemenswaardige verschillen, de zelfconsumptie blijft rond de 68 procent steken. Pas met een opslagcapaciteit van 528 kWh wordt de maximale mate van zelfconsumptie van 85 procent bereikt.
Verdien je een thuisaccu voor zelfconsumptie terug?
Door niet een derde, maar twee derde van je eigen zonnestroom zelf te gebruiken, bespaar je feitelijk dus een derde van je jaarlijkse stroomverbruik maal het tarief waarvoor je dit normaliter van je energieleverancier had moeten afnemen - gemiddeld 35 cent. Daarvan moet je nog wel iets aftrekken, want had je deze zonnestroom teruggeleverd aan het net, dan kreeg je daar 80 procent van het kale afnametarief voor, oftewel 16 cent. Op jaarbasis zorgt een thuisbatterij op deze manier voor een besparing van zo’n 200 euro. Deze batterij zou je binnen zijn verwachte levensduur dus bij lange na niet terugverdienen.
Zelfconsumptie geen doel op zich
Volgens Zonneplan-woordvoerder Frank Breukelman zou het dan ook geen doel moeten zijn om te streven naar een zo groot mogelijke mate van zelfconsumptie. “Al met al willen we als samenleving minder afhankelijk worden van fossiele bronnen. Het grootste deel van het jaar kun je de zonnestroom die je niet zelf nodig hebt prima kwijt aan de buren. Maar specifiek op de momenten waarop er meer aanbod van zonnestroom is dan vooraf verwacht is het belangrijk om het op te slaan. Het alternatief is immers dat zonnepanelen tijdelijk uitvallen, waarmee dus waardevolle zonnestroom verloren gaat.”
Zonneplan stuurt haar eigen thuisbatterijen daarom aan met het doel bij te dragen aan stabilisatie van het elektriciteitsnet. Er zijn elektriciteitsmarkten die hiervoor financiële prikkels geven. Daarmee is het mogelijk stroom op te slaan wanneer daar geen vraag naar is en de prijs laag is, om het weer vrij te geven bij dreigende tekorten en dus hoge prijzen. “Door de aanzienlijk hogere vergoedingen verwachten we een terugverdientijd van vijf à zes jaar voor onze thuisbatterijen. Op die manier helpen we het elektriciteitsnet, zodat we er allemaal profijt van hebben. Dat is voor de energietransitie vele malen meer waardevol dan wanneer iedereen zou streven naar maximale zelfconsumptie”, aldus Breukelman.