Zwolle, 25 april 2022
Van de Nederlanders die nog niet elektrisch rijden, wacht 22 procent hiermee totdat er meer tweedehands elektrische auto’s beschikbaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan onder 2000 Nederlanders, uitgevoerd door onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Zonneplan stelde de panelleden de vraag: Wat zou u overhalen om elektrisch te gaan rijden? Een gratis laadpaal aan huis (29 procent) en aanvullende subsidies op elektrisch rijden (26 procent) bleken de meest genoemde redenen om de overstap te maken.
Van alle auto’s die momenteel op Marktplaats te koop zijn, is slechts één op de 67 elektrisch. Niet vreemd dus dat er voor Nederlanders die zich richten op een betaalbare elektrische occasion weinig te kiezen valt. Veel merken zijn ook nog pas relatief kort actief op de elektrische markt. Nu het aanbod elektrische auto’s snel groter wordt, zal ook de keuze qua occasions de komende jaren verruimen.
Meer subsidie
De huidige subsidie - 2.000 euro voor de aanschaf van een tweedehands elektrische auto en 3.350 voor een nieuwe - is voor veel Nederlanders dus nog niet toereikend. Ruim een kwart van de ondervraagden wenst aanvullende subsidies op elektrisch rijden. Een nieuwe elektrische auto kost momenteel gemiddeld zo’n 51.000 euro. Desondanks is de subsidiepot van 71 miljoen euro voor 2022 wel al bijna leeg.
Gratis laadpaal
Het meest gekozen antwoord dat de ondervraagden gaven op de vraag wat hen zou overhalen om elektrisch te gaan rijden, is echter een gratis laadpaal aan huis. Opmerkelijk, zo stelt Frank Breukelman van Zonneplan. “Een laadpaal kost rond de tweeduizend euro, terwijl een elektrische auto zelf meerdere tienduizenden euro’s kost. Je zou denken dat een gratis laadpaal dan niet per se het verschil maakt. Maar het geeft wél aan dat veel mensen de mogelijkheid om thuis te kunnen laden als essentieel onderdeel van elektrisch rijden beschouwen.”