Grootste zonneweides in Groningen, meeste zonnedaken in Noord-Brabant

Zwolle, 18 april 2022

Met de verkiezingswinst van de BBB lijkt de kans klein dat provincies de komende jaren nog zullen investeren in grote zonneparken op landbouwgrond. De partij wil daarentegen “maximaal gebruikmaken van de bestaande bebouwde buitenruimte”, waarbij grote bedrijfsdaken een belangrijke rol zullen vervullen. In dat opzicht loopt de provincie Noord-Brabant ver voorop, zo blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van CBS-cijfers. Het beschikbare vermogen aan zonnepanelen op bedrijfsdaken is in Noord-Brabant bijna acht keer zo groot als in Drenthe, dat onderaan staat. Aan de andere kant beschikt de provincie Groningen juist over veruit de meeste zonneweides.

Zonneplan analyseerde cijfers tot en met het tweede kwartaal van 2022. Cijfers vanaf september vorig jaar zijn nog niet bekend. Daaruit blijkt dat je met name in Groningen en Drenthe veel weilanden vol zonnepanelen tegenkomt. Groningen telt 126 van zulke zonneparken, goed voor 689 megawatt aan vermogen. Samen met de 69 Drentse zonneparken (553 megawatt) kunnen ze op een zonnige dag zo’n 180 duizend huishoudens van stroom voorzien. Ter vergelijking: de 44 zonneparken in Utrecht en Limburg produceren op diezelfde dag stroom voor ongeveer 25 duizend gezinnen. Het Drentse Borger-Odoorn is de gemeente met het grootste opgestelde vermogen aan zon-op-veld.

Tilburg heeft meeste bedrijfszonnedaken

Voor grote bedrijfsdaken vol zonnepanelen moet je daarentegen juist niet in het noorden zijn. In absolute zin kent Amsterdam er het meest, maar kijken we naar het opgestelde vermogen dan blijkt Tilburg koploper. Zonnepanelen op bedrijfsdaken in die gemeente zijn goed voor liefst 112 megawatt aan vermogen. Na Tilburg volgen Amsterdam, Venlo, de Noordoostpolder, Zwolle en Rotterdam. 118 gemeenten beschikken volgens het CBS niet over een noemenswaardig aantal grote installaties. Overkappingen van parkeergarages vallen hier overigens ook onder. Met name D66 is hier groot voorstander van: die partij wil de komende jaren 16 miljoen zonnepanelen boven parkeerterreinen laten installeren.

Noord-Brabant koploper grootschalige opwek zonne-energie

Alle grote zonnedaken en zonneweides bij elkaar genomen is Noord-Brabant de onbetwiste koploper, zo blijkt uit het onderzoek van Zonneplan. Liefst 1756 megawatt aan vermogen is er geïnstalleerd. Daarnaast groeide ook het aantal huishoudens met zonnepanelen de afgelopen jaren in Noord-Brabant het hardst, zo becijferde Zonneplan eerder.